Mobiele menu

Sport in de Wijk Marslanden

Projectomschrijving

Het is gelukt om 75 jongeren in beweging te krijgen en te houden. We hebben het Move On Marslanden project uitgevoerd. Hierbij zijn 35 VO leerlingen getraind tot een sportcoach. Er is een structurele samenwerking tussen 10 sportverenigingen, VO school, revalidatie centrum, fysio praktijk en verschillende wijk en welzijnsorganisaties. Deze samenwerking wordt vorm gegeven door Stichting Sportpark Marslanden. Ook is er samenwerking met SportService Zwolle. Er zijn 10 kennismakingsblokken aangeboden van rugby, voetbal, tennis, korfbal, jeu de boules, cricket en frisbee. Naast deze clinics, zijn er ook events aangeboden. Hier zijn het Move On project en de Verstoppertjes Arena uit voor gekomen. Bij het Move On project brengen we 45 jongeren in beweging. Bij de Verstoppertjes Arena brengen we tussen de 500 en 1000 deelnemers in beweging. We hebben 60 nieuwe vrijwilligers en trainers opgeleid, die onderdeel zijn van de stichting. Deze vrijwilligers zijn in overleg en op oproep in te zetten voor evenementen, trainingen en activiteiten.

Verslagen


Eindverslag

Sport in de Wijk biedt jongeren een laagdrempelig sport- en beweegaanbod in de wijk en op Sportpark Marslanden aan. Dit sportpark is een centrale plek in Zwolle.

Tijdens het sport- en beweegmoment wordt er aandacht besteed aan de sociale cohesie en binding bij de deelnemers. Er is intensief contact om vertrouwen op te bouwen, om normen en waarden te delen en om de jongeren te laten participeren en een stem te geven over het sportaanbod op en rondom sportpark Marslanden. Door het programma Sport in de Wijk in te zetten slaat de verenigingscoach een brug tussen de verenigingen en de wijken Assendorp en de Pierik in Zwolle.

Het gaat om ongeveer 1000 jongeren tussen de 18-24 jaar (ruim 9% van de inwoners in deze wijk). Uiteraard is er ook jeugd tussen de 12-17 jaar woonachtig. Hier gaat het om ongeveer 750 jeugdigen (ongeveer 6,5%). Dat maakt totaal een doelgroep van 1750 jongeren. Een groot deel hiervan komt uit gezinnen met lage inkomens. Deze jongeren sporten of bewegen niet of nauwelijks en er is vaak geen geld om te sporten. Hier willen we een oplossing voor bieden en de jongeren actief bij betrekken om met passend aanbod te komen.

De afgelopen jaren zijn we bezig geweest met verschillende activiteiten om jongeren in beweging te krijgen, te betrekken bij de organisatie & het aanbod en om ze uiteraard in beweging te houden. Dit is voornamelijk gelukt door het project Move On (train de trainer), de Verstoppertjes Arena, Sportclinics, FIFA Events en skills en samenwerking met HBO introductietijd.

Sport in de Wijk biedt jongeren wekelijks en structureel een laagdrempelig sport- en beweegaanbod in de wijk en op Sportpark Marslanden aan. Dit sportpark is een centrale plek in Zwolle. Tijdens het sport- en beweegmoment wordt er aandacht besteed aan de sociale cohesie en binding bij de deelnemer. Er is intensief contact om vertrouwen op te bouwen, om normen en waarden te delen en om de jongeren te laten participeren en een stem te geven over het sportaanbod op en rondom sportpark Marslanden. Door het programma Sport in de Wijk in te zetten slaat de verenigingscoach een brug tussen de verenigingen en de wijken Assendorp en de Pierik in Zwolle. Het gaat om ongeveer 1000 jongeren tussen de 18-24 jaar (ruim 9% van de inwoners in deze wijk). Uiteraard is er ook jeugd tussen de 12-17 jaar woonachtig. Hier gaat het om ongeveer 750 jeugdigen (ongeveer 6,5%). Dat maakt totaal een doelgroep van 1750 jongeren. Een groot deel hiervan komt uit gezinnen met lage inkomens. Deze jongeren sporten of bewegen niet of nauwelijks en er is vaak geen geld om te sporten. Hier willen we een oplossing voor bieden en de jongeren actief bij betrekken om met passend aanbod te komen.

Samenvatting van de aanvraag

In Zwolle liggen de wijken Pierik en Assendorp. Dit zijn wijken met verschillende nationaliteiten en een lage SES (sociaal economische status). In deze wijken ligt Sportpark Marslanden. Op deze locatie is de mogelijkheid om buiten te sporten bij 10 verenigingen: voetbal, tennis, korfbal, rugby, handbal, jeu de boules, cricket, ultimate frisbee, beachvolleybal en handboogschieten. Toch is de sportparticipatie onder jongeren laag in deze wijken. Er wonen relatief veel jongeren met een laag inkomen en opleidingsniveau. De laatste jaren zijn steeds minder jongeren lid geworden bij de sportverenigingen. Het ledenaantal in de leeftijdscategorie 12-21 jarigen is afgenomen. Dit heeft te maken met de benaderingswijze van de vereniging, het aanbod, de taal van de jongeren en de momenten waarop het mogelijk is om te sporten en bewegen. Daarnaast zijn de lidmaatschappen en de verplichtingen niet meer van deze tijd en niet passend bij de doelgroep. In de Pierik en Assendorp is in 2015 een sociaal wijkteam gestart. Daarnaast zijn er buurtsportcoaches, een verenigingscoach en jongerenwerkers actief. Deze professionals proberen op verschillende manieren de doelgroep in beweging te krijgen en met hen in contact te komen. Het doel is om de jongeren te activeren en om ze te betrekken bij activiteiten in de wijk en op Sportpark Marslanden. Door het programma Sport in de Wijk in te zetten slaan de jongerenwerkers, de buurtsportcoaches en de verenigingscoach een brug tussen de verenigingen en de wijken Assendorp en de Pierik. Het gaat om ongeveer 1000 jongeren tussen de 18-24 jaar (ruim 9% van de inwoners in deze wijk). Uiteraard is er ook jeugd tussen de 12-17 jaar woonachtig. Hier gaat het om ongeveer 750 jeugdigen (ongeveer 6,5%). Dat maakt totaal een doelgroep van 1750 jongeren. Een groot deel hiervan komt uit gezinnen met lage inkomens. Deze jongeren sporten of bewegen niet of nauwelijks en er is vaak geen geld om te sporten. Sport in de Wijk biedt jongeren wekelijks en structureel een laagdrempelig sport- en beweegaanbod in de wijk en op Sportpark Marslanden aan. Dit sportpark is een centrale plek in de wijk. Tijdens het sport- en beweegmoment wordt er aandacht besteed aan de sociale cohesie en binding bij de deelnemer. Er is intensief contact om vertrouwen op te bouwen, om normen en waarden te delen en om de jongeren te laten participeren. De verenigingscoach zal verenigingen ondersteunen hun aanbod uit te breiden en aan te passen naar de wensen en behoeften van de doelgroep. Daarnaast zal de doelgroep geënthousiasmeerd en geactiveerd worden om actief te zijn in de organisatie. Ze leren hierbij hun eigen kracht te ontdekken en deze in te zetten. Het doel is om de nieuwe activiteiten structureel onder te brengen bij de sportverenigingen of bij Stichting Sportpark Marslanden. De jongeren kunnen in een veilige omgeving oefenen met het nemen van verantwoordelijkheid en worden gemotiveerd om lid te worden van de stichting of bij een van de verenigingen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524005325
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2018
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
R. Bonsink
Verantwoordelijke organisatie:
Stichting Sportpark Marslanden