Mobiele menu

Fun

Projectomschrijving

Zaalvoetbal vereniging a.s.v. LEBO en hockey vereniging Rubicon gaan zich vestigen in Amsterdam Zuidoost middels de toegekende sportimpuls 'Fun".  Binnen 'Fun' geven de beide verenigingen kennismakingslessen binnen de brede school/NSA aan de groepen 7 en 8 van het primair onderwijs. Dit gebeurd door trainers die een Kanjer training hebben gehad en beschikken over de juiste ervaring en papieren. Binnen het programma is er extra aandacht voor de meisjes maar mogen ook jongens meedoen. Na de 10 weken kennismaken op school stromen de geïnteresseerde kinderen direct door naar de vereniging en betalen, net zoals bij een veldvoetbal vereniging of andere hockeyclub, contributie. Hiervoor krijgen de kinderen één keer per week een training en mogen ze meespelen in de school/buurt competitie. De trainingen en wedstrijden voor zaalvoetbal vinden dan plaats in een grote  sporthal en hockey zal dan plaatsvinden op de Cruyff Courts.

Verslagen


Eindverslag

Het project Fun is deels geslaagd in Amsterdam Zuidoost, er zijn veel kinderen met de sporten zaalvoetbal en hockey in aanraking gekomen en zijn hierdoor geïnspireerd om deze sporten vaker uit te oefenen. Helaas door diverse redenen, waaronder Corona is de doorstroom naar de vereniging niet gelukt en is er vertraging ontstaan binnen het programma. Wel hebben er ontzettend veel kinderen met plezier deelgenomen aan de kennismakingslessen, de naschoolse activiteiten en trainingen in combinatie met de minicompetitie. Professionele trainers van ASV LEBO hebben de kinderen laten zien dat zaalvoetbal een leuke sport is binnen alle voetbal vormen en een mooie aanvulling is op hun algemene motorische ontwikkeling.

Met de aanpak Sportkanjerclub staat plezier beleven voorop. Daarbij is er veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling van de kinderen van zowel sportieve als sociale vaardigheden.
Met Sportkanjerclub ligt de nadruk van de coaching op gedrag zodat ieder kind met plezier en zelfvertrouwen kan sporten. Bij hockey en zaalvoetbal spelen de kinderen in kleine teams op kleine velden zodat ieder kind actief bij het spel betrokken is.

De doelstelling is om op 7 basisscholen voor groep groep 3,4,5 voor hockey en groep 6,7,8 voor voetbal in stadsdeel Zuidoost kinderen kennis te laten maken met deze takken van sport. Dat wordt stapsgewijs op de volgende wijze opgepakt.

Sportkennismaking op school:
Er zijn twee gastlessen van beide sporten onder schooltijd op de scholen ingepland tijdens de gymlessen. De leerkrachten kunnen met behulp van de lesbrieven naast de lessen verzorgd door de sportclubs nog extra aandacht besteden aan hockey en zaalvoetbal. In het eerste jaar geven de clubs twee (gast)lessen en kan de school dit eventueel aanvullen met één les met behulp van de lesbrieven. In het tweede jaar geven de clubs één gastles, alleen bij de nieuwe groep 6 is dan wel sprake van twee gastlessen.

Naschoolse sport:
Na twee lessen tijdens de gymlessen kunnen de kinderen zich inschrijven voor de vervolgcursus na schooltijd, de brede school activiteiten. Vanuit school en de sportclub wordt er actief navraag gedaan bij kinderen die enthousiast waren maar zich niet hebben aangemeld.
Door allemaal beginnende sporters bij elkaar te brengen, voelen kinderen zich meer op hun gemakt en kan de sport stapje voor stapje worden aangeleerd. Bij het sporten stimuleren we de kinderen om water te drinken. Op deze manier verleiden we de kinderen tot gezonde gewoontes en sluiten we aan op de inspanningen van diverse wijkpartners om overgewicht terug te dringen. De brede school activiteiten gaan tien weken duren. Tijdens de brede school activiteiten worden bij de demolessen gegeven waar de kinderen het plezier en hun successen aan hun familie kunnen tonen. Als ouders zien hoeveel plezier hun kind beleeft aan de sport, is het makkelijker om het kind in te schrijven bij de clubs. Als clubs stimuleren we op deze manier de betrokkenheid van het gezin. In de lessen leren de kinderen met de Sportkanjermethode spelenderwijs hun sportieve en sociale vaardigheden verder te vergroten.

Proef lidmaatschap met competitie:
De kinderen kunnen na de cursus als aspirant lid deelnemen aan een minicompetitie waarbij ze wekelijks zowel trainen als wedstrijdje spelen. De wedstrijdjes zijn onderling in de wijk en net als de trainingen ’s middags zodat er zo min mogelijk belemmeringen zijn. Ook tijdens deze periode is er weer een specifieke familie-activiteit om ouders, broers en zussen te betrekken bij de club.
De ervaring elders heeft geleerd dat kinderen na tien weken vervolgcursus afmaken voor het overgrote deel verder willen gaan sporten en met het proeflidmaatschap is de drempel om in te stappen laag. Hoewel de kosten met 15 euro voor 10 weken laag zijn, maken we direct gebruik van de armoederegelingen zoals sportpas of jeugdsportfonds. Bij het jeugdsportfonds en stadspas gaat het dan om een lidmaatschap voor een heel seizoen. Een vlotte afhandeling van financiën zorgt ervoor dat kinderen enthousiast blijven en 'gezonde druk' op hun ouders uitoefenen om te mogen blijven sporten.

Structureel lidmaatschap:
Na het proeflidmaatschap van 10 weken met de minicompetitie in de wijk worden de leerlingen structureel lid van de clubs. Voor het ondersteunen van het technisch kader van de clubs en de leerkrachten krijgen scholing in de Sportkanjermethode.

Samenvatting van de aanvraag

In stadsdeel Amsterdam Zuidoost wonen ongeveer 67.000 in de achterstandswijken Bijlmer-Oost, Bijlmer-centrum en Holendrecht/Reigersbos. Het aandeel huishoudens met een minimuminkomen is het hoogst van Amsterdam. Eén op de drie daarvan is een éénoudergezin en 30% van de jongeren komt uit een minimumgezin. Het opleidings- en welvaarstsniveau zijn er beneden gemiddeld, het werkloosheidscijfer juist bovengemiddeld. Volgens de Sportmonitor (2017) scoort Amsterdam Zuidoost laag op sportdeelname. Het aantal regelmatige sporters is laag en afgelopen 4 jaar gedaald naar 56% van de inwoners sport, tegen 74% in heel Amsterdam. Bij de jeugd 6 tot 12 jaar is het aandeel sporters bij een sportvereniging in Zuidoost 49%, tegen 67% voor heel Amsterdam. Via het leerlingvolgsysteem van de scholen is de sportdeelname heel nauwkeurig in beeld. Bij de groepen 6 tot en met 8 is de structurele sportdeelname bij meisjes aanzienlijk lager dan bij jongens. Bij meisjes loopt het uiteen per school van 17% tot 60% en is gemiddeld 36%. Bij jongens varieert het van 38% tot 71% en is gemiddeld 54%. De ouderbetrokkenheid bij sportclubs is beperkt. Daarnaast komt opvoedingsproblematiek zoals verwaarlozing en huiselijk geweld veel voor. De scholen signaleren bij veel kinderen ongewenst (probleem)gedrag. De multiculturele samenstelling van de wijk speelt ook een rol, omdat sporten bij een vereniging in andere culturen niet zo gewoon is als in Nederland. Het grootste deel (64%) van de inwoners uit de wijk heeft een migratie-achtergrond. Onbekendheid met het reguliere aanbod en afwezigheid van een sportverleden bij de ouders maakt de stap voor de kinderen om te gaan sporten bij een sportclub moeilijker. De doorstroming van het reguliere sportstimuleringsaanbod naar de sportverenigingen is gering. De stap van naschoolse sport naar de vereniging blijkt voor velen nog groot te zijn. Voor die doorstroming is versterkte samenwerking, verbeterde afstemming en meer aandacht voor ouderparticipatie nodig. Hockey en zaalvoetbal zijn zeer populair als naschoolse activiteit en de sportclubs willen de kinderen nu de kans bieden om ook deze activiteiten structureel te gaan doen in verenigingsverband. Hoofdaanvrager Funtrax is een sportorganisatie gevestigd in Amsterdam zuidoost die veel wekelijks sport en beweeg activiteiten organiseert voor de jeugd. Daarnaast pakt Funtrax ook een opvoedkundige taak in de wijk en ondersteunt zij de jeugd bij hun persoonlijke ontwikkeling en het tonen van het juiste gedrag. Gelet op de gedragsproblematiek bij de jeugd is gekozen voor de interventie Sportkanjerclub om het plezier en zelfvertrouwen van de kinderen te vergroten. Medeaanvrager is hockeyvereniging Rubicon die actief is op Cruijff courts en in de bredeschool in de Bijlmer. Rubicon is een diversiteitsvereniging waar meiden prioriteit krijgen.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524007348
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2018
2020
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. V. Zellner
Verantwoordelijke organisatie:
VGNB