Mobiele menu

Buurtsportclubs Amsterdam Zuidoost

Projectomschrijving

Uiteindelijk hebben er 193 jongeren in de leeftijd van 6-14 jaar kennis gemaakt met diverse sporten zoals honkbal, judo, atletiek en basketbal. Daarvan zijn uiteindelijk 43 deelnemers doorgestroomd naar lidmaatschap van de Marshals. We hadden op meer gehoopt, en er alles aan gedaan om zoveel mogelijk jongeren te werven, maar dit blijft lastig. Steun van ouders, school, gemeente etc. is nodig om kinderen aan het sporten te krijgen.

Verslagen


Eindverslag

Marshals heeft 5 buurtsportclubs opgezet in diverse wijken in Amsterdam Zuid-oost voor kinderen in de leeftijd van 6-15 jaar. In samenwerking met diverse sportorganisaties hebben in totaal 193 kinderen deelgenomen aan het project. Daarvan zijn uiteindelijk 43 kinderen doorgestroomd naar structureel lidmaatschap. Door de trainers te scholen in het scheppen van een pedagogisch klimaat met behulp van de Sportkanjermethode, zijn de trainers van de Marshals nu beter in staat om een pedagogische rol te vervullen, waardoor kinderen minder uitvallen in de sport en met meer plezier deelnemen.

De aanvraag Marshalls heeft als doel om zoveel mogelijk kinderen uit de omliggende wijken te betrekken bij de activiteiten van de buurtsportclub Amsterdam-Zuidoost. De kinderen die mee doen aan de activiteiten zijn vooral kinderen uit gezinnen die financieel minder mogelijk hebben. De geplande activiteiten bieden de kinderen een kans om laagdrempelige te komen sporten met als mogelijkheid uiteindelijk door te stromen naar een vereniging. Er worden meerdere buurtsportclubs opgezet zodat het voor de kinderen beter te bereiken is. De lesgevers worden opgeleid via de interventies sportkanjers en schoolactieve vereniging. Dit verhoogt de kwaliteit van de lessen en zorgt voor een goede band tussen de kinderen en de lesgevers. De aanbieders hopen via vrijwilligers, inkomen activiteiten en sponsoren uiteindelijk de activiteiten te blijven continueren.

Samenvatting van de aanvraag

In Amsterdam Zuidoost is het aandeel huishoudens met een minimuminkomen is het hoogst van Amsterdam. Zeker in de 5 achterstandsbuurten waar ons project zich op richt is dat het geval. De sociaal-economische status ligt er rond de -3,0. Bij de jeugd tot 18 jaar is het aandeel regelmatige sporters in Zuidoost 74%, tegen 80% voor de hele gemeente. De georganiseerde sportdeelname in heel Zuidoost behoort tot de laagste van Amsterdam: 42% van de jeugd sport bij een vereniging. Het ligt in de lijn der verwachting dat dit cijfer in de achterstandsbuurten nog lager is. Het aantal kinderen met overgewicht of obesitas ligt tussen de 25% en 30%. Daarom zet de gemeente Amsterdam in op meer sport en bewegen voor kinderen in deze buurten. Er is veel naschools aanbod. Kinderen maken daar gebruik van, maar doorstroming naar de verenigingen is nog niet aangetoond. De door het stadsdeel opgezette buurtsportclubs lijken wel die doorstroom op gaan te kunnen brengen. Als Amsterdam Marshals en mede-aanvrager sportcentrum Pleizier hebben wij die ervaring. De Marshals zijn mede ontstaan vanuit zo’n buurtsportclub. In 2 jaar tijd is ca. 25% van de deelnemers lid geworden van de vereniging. Op onze successen en ervaringen willen we uitbouwen door te versterken en uit te breiden, om nog meer doorstroom te verkrijgen. Daarvoor gaan we samenwerken met de brede scholen, om hun naschoolse aanbod goed op de buurtsportclubs te laten aansluiten. We werken samen met atletiekvereniging Feniks en basketbalclub Gaasperdam Warriors, om een breder publiek aan te kunnen spreken. . Door samen te werken met welzijn, buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen, om juist die kinderen aan te spreken voor wie sport meer kan betekenen: kinderen die door hun gedrag geen aansluiting vinden bij de sport willen we opvangen en te zware kinderen willen we verleiden tot gezonde keuzes. We gaan de clubtrainers hiervoor verder professionaliseren via scholing. De verenigingen zelf liggen op meer centrale locaties in het stadsdeel, de buurtsportclubs worden hun dependances in de buurten. De lokale inbedding maakt ons bereikbaar voor kinderen en hun ouders. We zijn open en bereikbaar voor iedereen en dat stralen we zo uit. We gaan dan ook direct met ouders in gesprek over hun en onze verwachtingen. We laten hen samen met hun kinderen sporten. We wijzen ook hen op gezonde keuzes, zonder belerend te willen zijn. En we gaan plezier maken in gezamenlijke nevenactiviteiten. De buurtsportclubs zijn zo onderdeel van de verenigingen, maar ook een vereniging op zich. Met deze aanpak, een beter doorgaande lijn van school – naschools aanbod – buurtsportclub – sportvereniging, sportaanbod in je eigen buurt en aandacht voor de situatie van kinderen en hun ouders, verwachten meer kinderen structureel aan een vereniging te binden. Als kers op de taart organiseren we een beeballcompetitie tussen de buurten en andere sportchallenges. Een leuke uitdaging in een omgeving waar dat niet vanzelf spreekt.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
524004329
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2015
2017
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Mr. V. Zellner
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam Marshals