In dit vierde artikel in de reeks ‘In de spo(r)tlight’ nemen Karin Klein Wolt & Maaike Cornelissen (VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie) ons mee in de landelijke implementatie van Voetbalfit.

Wat is Voetbalfit?

Voetbalfit is afgeleid van het bestaande FIFA 11+ (kids)programma. De Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB), het Athletic Skills Model (ASM) en VeiligheidNL hebben dit bestaande blessurepreventieprogramma doorontwikkeld en geschikt gemaakt voor het Nederlandse amateurvoetbal. Dit 11+ (kids) programma is in eerdere studies effectief bevonden voor het verminderen van voetbalblessures bij jeugdige en volwassen spelers.

Waarom is dit blessurepreventieprogramma belangrijk?

Voetbal is de meest populaire sport in Nederland, maar het staat ook bekend om het risico op blessures. In 2019 liepen Nederlandse amateurvoetballers 1,2 miljoen blessures op, waarvan 33.000 voetbalblessures werden behandeld op de spoedeisende hulp. Veel voorkomende blessures zijn die aan de lies, hamstrings, knie en enkel. Daarom werkt de KNVB samen met een aantal belangrijke partners uit het werkveld van blessurepreventie en onderzoek (VeiligheidNL, ASM, Amsterdam UMC en UMC Utrecht) aan het voorkomen van sportblessures binnen het Nederlandse amateurvoetbal.

Hoe helpt Voetbalfit blessures in het amateurvoetbal voorkomen?

Uit verschillende interviews onder trainers, coaches en beleidsmedewerkers binnen het Nederlandse voetbal werd duidelijk dat het bestaande FIFA 11+ (kids)programma onvoldoende aansloot bij de context en aanpak van blessurepreventie in het Nederlandse voetbal. Het kon niet één op één worden overgenomen, omdat het programma te lang was en de oefeningen te ver van het voetbal af stonden. Hierdoor zouden trainers en coaches niet geneigd zijn om het programma te gaan gebruiken. Daarom werd besloten om het FIFA 11+ (kids)programma geschikt te maken voor het Nederlandse voetbal: Voetbalfit. In een pretest met ruim 100 teams in het amateurvoetbal werd Voetbalfit positief ontvangen door zowel trainers als spelers in diverse leeftijdsgroepen.

Hoe verloopt de implementatie van de oefenprogramma’s? En waar staan jullie nu?

De Voetbalfit oefeningen zijn op Rinus geplaatst, het online trainersplatform van de KNVB. Alle Voetbalfit oefeningen zijn voorzien van een video, afbeelding en tekst met uitleg. De KNVB houdt momenteel via statistieken bij hoe de oefeningen worden ontvangen door de trainers en kijkt bijvoorbeeld naar het paginabezoek. De oefeningen staan nu nog los in Rinus, maar worden verwerkt in complete trainingen van Rinus. Vanaf seizoen 2021-2022 wordt er op grotere schaal bekendheid aan Voetbalfit gegeven. Op basis van sessies met trainers, coaches en beleidsmedewerkers is er een plan van aanpak gemaakt bestaande uit implementatie-acties voor op korte en langere termijn. Binnenkort worden er informatiefilmpjes over Voetbalfit via Rinus en andere kanalen verspreid en wordt er aandacht aan Voetbalfit besteed in nieuwsbrieven. Op de langere termijn wordt Voetbalfit verder verwerkt in het diverse aanbod van de KNVB richting verenigingen en trainers.

Meer informatie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website