In dit vijfde artikel in de reeks ‘In de spo(r)tlight’ neemt professor Evert Verhagen vanuit Amsterdam UMC (locatie VUmc) ons mee in de ontwikkeling van een blessurepreventie programma voor jeugdspelers in het volleybal.

Wat was het doel van dit blessurepreventieproject?

Bekend was al dat het door ons ontwikkelde blessurepreventieprogramma, ‘VolleyVeilig’ tot minder blessures leidt onder volwassenen. We wisten nog niet wat het effect ervan zou zijn voor jeugdspelers, maar we vermoedden wel net zulke positieve effecten. Die vraag groeide in 2018 uit tot dit vervolgproject: ‘Minder blessures jeugdvolleybal’.

Waarom is dit project belangrijk voor jonge volleyballers?

Volleybal stond in 2018 op de 6e plaats van sporten met de grootste kans op een bezoek aan de SEH door een blessure. Maar liefst 88% van deze blessures moest medisch worden behandeld. Om ook het aantal blessures onder jeugdspelers te verminderen werd het effectieve VolleyVeilig programma voor volwassenen geschikt gemaakt voor spelers tussen de 10 en 16 jaar.

Hoe helpt dit project blessures in jeugdvolleybal voorkomen?

Tijdens het zaalseizoen ’19-’20 werd onderzocht of het programma effectief was om het aantal blessures bij jeugdspelers te verminderen. Hiervoor kregen deelnemende trainers uit de competitieregio’s Oost en Zuid toegang tot het VolleyVeilig programma (N 34 teams). Trainers uit de competitieregio’s Noord en West hielden hun huidige trainingen aan (N 29 teams). De coaches gaven iedere week de blessures van hun team door en op basis hiervan kon het effect van de interventie gemeten worden.
Aan het einde van het seizoen, bleek dat het programma geen effect op de duur van blessures maar wel op de hoeveelheid. VolleyVeilig zorgt namelijk voor 40% minder acute blessures bij de jeugd. Vooral het aantal arm- en schouderblessures neemt flink af met maar liefst 60%. VolleyVeilig maakt jeugdspelers bovendien sterker, met als resultaat: minder blessures.

Waar staan jullie nu?

Dankzij deze positieve resultaten is het VolleyVeilig Jeugdprogramma nu gratis beschikbaar gesteld door Nevobo. VolleyVeilig bevat meer dan 50 warming-up oefeningen specifiek voor de jeugd. De oefeningen zijn beschikbaar via de website VolleyVeilig en een app (‘VolleyVeilig’ AppStore en Google Play).
Trainers blijken tevreden te zijn over de bruikbaarheid van het VolleyVeilig Jeugdprogramma. Wel gaven trainers aan dat ze graag wat meer keuzevrijheid zouden hebben om een eigen programma samen te stellen. Daarnaast hadden trainers behoefte aan meer mogelijkheden om de oefeningen beter aan te laten sluiten bij het niveau van hun spelers. In het seizoen ’20 – ’21 is het programma in samenwerking met VeiligheidNL doorontwikkeld op basis van suggesties van trainers.

Over VolleyVeilig

VolleyVeilig is een initiatief van VeiligheidNL en Nevobo.
Aan dit project werkten naast Evert Verhagen: prof. dr. A.J. van der Beek, K. Klein Wolt, J. Henkes, V. Zuidema, Prof. dr. J. Zwerver, J. de Wit, Dr. V. Gouttebarge PhD.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website