In dit derde artikel in de reeks In de spo(r)tlight neemt Ellen Kemler (VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie) ons mee in de implementatie van twee oefenprogramma’s: VolleyVeilig en Warming-up Hockey.

Wat is de VolleyVeilig en Warming-up Hockey?

‘VolleyVeilig’ en ‘Warming-up Hockey’ zijn oefenprogramma’s ontwikkeld in samenwerking met sportfysiotherapeuten, trainers en spelers. De bedoeling hiervan is dat deze afwisselende warming-up programma’s sportblessures helpen te verminderen of te voorkomen.

Waarom zijn deze programma’s belangrijk?

Volleybal en hockey zijn populaire sporten in Nederland. Naast positieve aspecten brengen deze sporten ook risico's met zich mee: jaarlijks lopen volleyballers en hockeyers gemiddeld 170.000 en 120.000 blessures op. Daarom hebben de Nederlandse volleybalbond (Nevobo) en de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond (KNHB) enkele jaren geleden hun handen bijeen geslagen om te werken aan blessurepreventie bij recreatief volleybal en hockey. In navolging van het programma ‘Warming-up Hockey’ werd Volleyveilig ontwikkeld. Beide programma’s bestaan uit oefeningen  om het aantal blessures binnen volleybal en hockey te verminderen of te voorkomen.

Hoe helpen deze programma’s blessures te voorkomen?

Twee recente onderzoeken toonden aan dat zowel ‘VolleyVeilig’ als ‘Warming-up Hockey’ effectief waren bij het verminderen of voorkomen van blessures bij recreatief volleybal en hockey (blessurevermindering van 20-40%). De oefenprogramma’s bestaan uit een aantal fasen, afgestemd op de indeling van de sportseizoenen. De programma’s kennen de volgende indeling: een cardiovasculaire warming-up, rompstabiliteit oefeningen, en oefeningen gericht op een specifieke letsellocatie. Denk bijvoorbeeld aan het voorkomen van knieblessures, oefeningen gericht op de preventie van schouderblessures (volleybal), en oefeningen gericht op het voorkomen van enkelblessures. De bijbehorende applicaties maken het eenvoudig voor de gebruiker om de oefeningen uit te voeren en zo de kans op blessures aanzienlijk te verminderen.
Beide applicaties zijn te downloaden in de App Store en de Google Play.

Hoe verloopt de implementatie van de oefenprogramma’s? En waar staat u nu?

Bij het maken van de implementatieplannen zijn voor beide sporten interviews en gesprekken gehouden met beleidsmensen en trainers van de bonden/sporten. De resultaten uit de interviews zijn gebruikt als input voor implementatiesessies. Tijdens deze sessies zijn eerst nader de barrières voor implementatie onderzocht met de deelnemers, waarbij specifiek is gekeken naar verschillende stakeholders, zoals de bond, trainers, spelers, etc. Vervolgens is met de groep gezocht naar ‘oplossingen’ (implementatiestrategieën) voor de eerder benoemde implementatieproblemen. De oplossingen zijn samengevoegd in een implementatieplan. In augustus/september 2019 zijn beide interventies geïmplementeerd en de implementatiestrategieën zijn toegepast. De gevolgen of effecten hiervan zijn geëvalueerd. Beide sporten volgden hun eigen plan, de strategieën en activiteiten waren verschillend. Beide implementaties zijn uitgebreid geëvalueerd, waarbij het bereik, het effect, de adoptie, implementatie en blijvend gebruik van de interventies en/of activiteiten in kaart is gebracht. Het project is op 31 januari 2021 afgerond.

Meer informatie

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website