Sport is van grote waarde voor de maatschappij als geheel en voor de gezondheid, vitaliteit en participatie van individuele burgers. Om de potentie van sport ten volle te benutten heeft ZonMw ook aandacht voor de nadelen en risico’s van sporten en bewegen. Mensen kunnen bij het sporten en bewegen blessures oplopen. Daarom stimuleert ZonMw de ontwikkeling van meer kennis over hoe deze blessures te voorkomen, zodat minder mensen kosten maken in de zorg, uitvallen in de sport en verzuimen op school of op het werk.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Helpt de Runfitcheck bij blessurepreventie?

In dit tweede artikel in de reeks In de spo(r)tlight neemt Ellen Kemler (VeiligheidNL, kenniscentrum letselpreventie) ons mee in de ontwikkeling en implementatie van Runfitcheck, een tool met digitaal advies op maat  voor hardlopers.

Lees verder

Blessurepreventie bij judo, volleybal, voetbal en hardlopen

Wat kunnen we verwachten van de 6 sportblessureprojecten die in 2019 zijn gehonoreerd en zich richten op sportblessurepreventie bij judo, volleybal, voetbal en hardlopen? De ambities en activiteiten tot nu toe zijn gebundeld in een digitale publicatie.

Bekijk de publicatie

Actueel

Op zoek naar cruciale kennisvragen om sportblessures te voorkomen

Wat is volgens u de meest cruciale kennisvraag om te beantwoorden zodat sportblessures worden voorkomen? Op 17 september 2020 vond de bijeenkomst ‘Vraagarticulatie sportblessurepreventie’ plaats. Tijdens deze open bijeenkomst kon iedereen een kennisvraag pitchen. Er zijn 7 kennisvragen verzameld. Geef vóór 31 december 2020 aan wat u de meest belangrijke vraag vindt.

Nieuws

Talent wil je ontwikkelen, niet afbreken: blessurepreventie bij Codarts

Hoe voorkom je dat dansers uitvallen door blessures? Daar doet het Lectoraat Performing Arts Medicine van Codarts Rotterdam onderzoek naar. Een team van wetenschappers onderzoekt welke blessures het meest voorkomen, wat de risicofactoren zijn én wat effectieve preventiestrategieën zijn.

Elders gezien

Afname sporten en bewegen sinds corona

Het RIVM en GGD-GHOR doen sinds maart onderzoek naar de invloed van de coronamaatregelen op ons gedrag en welbevinden. Dit doen zij met regelmatig terugkerende vragenlijsten. In een meting in april gaf 59,2% van de deelnemers aan, (veel) minder te sporten en bewegen.

Elders gezien

Op zoek naar zinvolle informatie voor revaliderende coronapatiënt

Covid-19-patiënten die van de intensive care terugkeren naar huis, hebben dikwijls moeite om in hun eigen omgeving hun dagelijkse activiteiten weer op te pakken. Om de revalidatie te verbeteren, onderzoekt de Hogeschool van Amsterdam in samenwerking met het Amsterdam UMC (locatie AMC) het real-time monitoren van patiënten thuis.

Elders gezien
Toon meer

Subsidieoproepen

Sportinnovator subsidietraject: fase 2 – onderzoek en ontwikkeling

Onderwerpen

Deze oproep heeft een focus op drie thema’s die aansluiten bij de maatschappelijke opgaven van het Nationaal Sportakkoord. Daarnaast staat deze oproep open voor innovatieprojecten die bijdragen aan het voorkomen van sportblessures.  

De drie focusthema’s zijn:

  • Bewegen, gericht op (technologische) innovaties om de beweegvaardigheid van kinderen en jongeren te verbeteren;
  • Materialen, gericht op innovatieve methoden die bijdragen aan duurzame sportaccommodaties;
  • Voeding, gericht op innovaties die bijdragen aan een gezond voedingspatroon voor topsporters, sporters en de reguliere (sport)markt.

Onderdeel van programma

Sportinnovator

Geplaatst op

19 november 2020

Deadline

19 januari 2021,
12.00 uur

Bekijk
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website