Sport is van grote waarde voor de maatschappij als geheel en voor de gezondheid, vitaliteit en participatie van individuele burgers. Om de potentie van sport ten volle te benutten heeft ZonMw ook aandacht voor de nadelen en risico’s van sporten en bewegen. Mensen kunnen bij het sporten en bewegen blessures oplopen. Daarom stimuleert ZonMw de ontwikkeling van meer kennis over hoe deze blessures te voorkomen, zodat minder mensen kosten maken in de zorg, uitvallen in de sport en verzuimen op school of op het werk.

Uitgelicht

Coronavirus maatregelen

De zeer uitzonderlijke situatie rondom de uitbraak van het coronavirus heeft ook gevolgen voor ZonMw. Alle belangrijke maatregelen, vragen en antwoorden rondom subsidierondes en lopend onderzoek vindt u op deze pagina

Lees verder

Zes nieuwe projecten sportblessurepreventie

De 6 sportblessureprojecten die vorig jaar zijn gehonoreerd, zijn inmiddels ruim een half jaar aan de slag. Wat kunnen we verwachten van de projecten die zich richten op sportblessurepreventie bij judo, volleybal, voetbal en hardlopen? De ambities en activiteiten tot nu toe zijn gebundeld in een digitale publicatie

Bekijk de publicatie

Sportblessurepreventie

De projecten van de eerste en tweede subsidieronde Sportblessurepreventie zijn gebundeld in een projectencatalogus. Vind hierin antwoord op vragen als welke projecten zijn gehonoreerd? Hoe willen ze blessures verminderen en zijn er al resultaten geboekt?

Bekijk de projectencatalogus

Actueel

Sport en bewegen en het coronavirus

‘Bewegen als medicijn’. Al enige jaren buigt de werkgroep Exercise is Medicine (EIM) van de Vereniging voor Sportgeneeskunde (VSG) zich over het ontwikkelen en uitdragen van de meerwaarde van lichaamsbeweging voor de consument. De sportarts speelt hierin een belangrijke rol. Nu de Coronacrisis de fitheid van ons allen bedreigt, geeft de werkgroep tips en uitleg waarom bewegen juist nu zo belangrijk is. Bekijk hun webpagina hierover

Elders gezien

Test jezelf: ben jij als sporter blessuregevoelig?

We zijn ons steeds meer bewust van het belang van bewegen. Het slechte nieuws: steeds meer Nederlanders zitten met een blessure thuis op de bank. Dat is niet nodig, stelt Evert Verhagen, hoogleraar epidemiologie van sport, bewegen en gezondheid. Wij schotelden hem 5 stellingen over sportblessures.

Elders gezien

Living labs sport en bewegen van start

Op de valreep van het nieuwe jaar zijn 16 gemeenten gestart met het verkennen van living labs sport en bewegen. In het najaar van 2019 is de oproep netwerksubsidie living labs sport en bewegen uitgezet. ZonMw ontving in reactie hierop 29 aanvragen. Deze aanvragen zijn beoordeeld door onafhankelijke, externe experts. De 16 best beoordeelde aanvragers hebben een positief bericht ontvangen, verdeeld in 8 grote gemeenten en 8 middelgrote gemeenten.

Nieuws

Nordic hamstringoefeningen; meer is niet altijd beter

Om het risico op hamstringblessures te verkleinen hoeven sporters niet per se een grote hoeveelheid herhalingen van de Nordic hamstringsoefening uit te voeren. Zolang ze de intensiteit hoog houden, zorgen minder herhalingen ook voor sterkere hamstrings.

Elders gezien
Toon meer
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website