Het coronavirus brengt veel uitdagingen met zich mee. Hoe ga je als gemeente om met vraagstukken als wonen, werken, zorgen ontspannen en ontwikkelen in een leven met corona? Er is inmiddels al veel onderzoek gedaan naar het vormen van (regionaal) beleid en het leven met de coronamaatregelen.

Uitgelicht

Oog voor naasten in tijden van corona

Verpleegkundige met mondkapje praat met naaste

In de coronacrisis is het hebben van een ernstig zieke dierbare nog moeilijker dan het normaal al is. Beperkende maatregelen maken de behoeften die naasten hebben, zoals contact met hun dierbare, ingewikkeld. Hoe houd je, ook tijdens een pandemie, aandacht voor naasten? Het project ‘Oog voor naasten’ ontwikkelde een speciale COVID-19-toolkit voor zorgverleners en naasten.

Bekijk de coronatoolkit

Hoe de 1,5 meter kan leiden tot meer veerkracht bij kwetsbaren

Als we de openbare ruimte toch al aanpassen voor preventie van COVID-19, waarom dan niet meteen zorgen dat deze ingrepen ook bijdragen aan een leefbaardere stad en de wederopbouw van de samenleving? Frank Suurenbroek en Wouter Meys van de Hogeschool van Amsterdam zien niet alleen bedreigingen, maar vooral ook kansen.

Lees wat Wouter Meys en Frank Suurenbroek over het onderzoek vertellen

Kleinschalige crisisopvang geeft dakloze rust voor toekomst

Daklozen ervaren door de coronacrisis meer stress, meer eenzaamheid en meer discriminatie. Maar de crisis bracht ze ook veel goeds: meer rust door kleinschalige opvang en aandacht voor hun welzijn. Hoogleraar gezondheidsverschillen en straatdokter Maria van den Muijsenbergh over de gevolgen van de crisis voor daklozen en de lessen voor zorg, opvang, onderwijs en preventie.

Lees wat Maria van den Muijsenbergh vertelt over het onderzoek

‘Stevig sociaal netwerk vergroot mentale veerkracht’

Een interdisciplinair onderzoeksteam onder leiding van socioloog Godfried Engbersen van de Erasmus Universiteit Rotterdam monitort de maatschappelijke impact van COVID-19 op de samenleving. ‘Vooral de kwetsbare groepen ervaren angst en uitzichtloosheid. Een goed gesprek, werk of meer sociaal kapitaal kan het leven zonniger maken.’

Lees het interview met Godfried Engbersen

Onderzoek naar COVID-19: de stand van zaken

Samen met onze opdrachtgevers, beleidsmakers, onderzoekers, patiënten, praktijkprofessionals, dataprofessionals en internationale partners werkt ZonMw aan mogelijkheden om nu en in de toekomst met onderzoek en kennis bij te dragen aan een oplossingen in de strijd tegen het coronavirus en COVID-19 en de effecten daarvan op de maatschappij.

Lees meer over het onderzoek

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's

ZonMw-publicaties

Meer lezen? Deze ZonMw-publicaties zijn gerelateerd aan dit onderwerp.

Toon alle publicaties
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website