Door preventiebeleid in de zorg zijn Nederlanders gemiddeld gezonder geworden: de levensverwachting is gestegen en mensen blijven langer gezond. Dit geldt echter niet voor alle groepen in onze samenleving. Mensen met een hoog inkomen en hoog opleidingsniveau leven gemiddeld genomen niet alleen langer, maar ook langer in een goede gezondheid dan mensen met een laag inkomen en laag opleidingsniveau (RaadRVS – ‘Gezondheidsverschillen voorbij’). Dat maakt dat er nog een groot gezondheidspotentieel is dat aangesproken en gerealiseerd kan worden (WRR Policy Brief ‘Van verschil naar Potentie’, 2018). Dit programma is gericht op onderzoek naar de wijze waarop dit bereikt zou kunnen worden.
Het besef groeit dat andere kennis nodig is om de gezondheid van mensen in een lagere sociaal-economische positie te begrijpen en te verbeteren. Drie belangrijke aspecten zijn daarbij noodzakelijk:
Kansrijke doorbraken voor het vergroten van gezondheidspotentieel van mensen in een lagere sociaaleconomische positie moeten vanuit een systeembenadering worden geïdentificeerd en gedefinieerd, en empirisch moet worden onderzocht hoe bepaalde aanpakken deze doorbraken duurzaam kunnen realiseren. Implementatie en impact zijn vanaf de start van het programma leidend.
NWO heeft bijna vier miljoen euro financiering toegekend aan vier onderzoeken binnen de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) die zich hiermee gaan bezighouden. Het programma wordt uitgevoerd door ZonMw en NWO, en medegefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het programma kent drie fasen:
De subsidieronde bevindt zich momenteel in fase III van een gezamelijke subsidieaanvraag op uitnodiging, een jaar na de start van de gehonoreerde projecten.
Er zijn in fase II vier aanvragen gehonoreerd met een maximum budget van 1 miljoen en een looptijd van 48 maanden.
Voor het overkoepelende project is € 835.000 beschikbaar met een maximale looptijd van 30 maanden.
In september 2022 zijn de projecten voor het eerst bijeengekomen.