Een sterke, gezonde en inclusieve samenleving waarin iedereen mee kan doen. Hoe bereik je die? En hoe zorg je dat iedereen die dat nodig heeft vroegtijdig ondersteuning krijgt? Alle kennis, tools en tips uit onderzoek voor het sociaal domein zijn hier gebundeld.

Onderwerpen

Uitgelicht

Groene omgeving in stad zet aan tot bewegen

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. 'We zien dat interventies om de gebouwde omgeving “beweegvriendelijker” te maken effect hebben', zegt projectleider Space2Move Erwin van der Krabben.

Lees het interview

Save the date: conferentie Werk, inkomen en gezondheid

Reserveer dinsdag 27 september in uw agenda. Op die dag organiseren we de conferentie Werk, inkomen en gezondheid. De conferentie is gericht op professionals, beleidsmakers, cliëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Het biedt een unieke kans om onder meer met opgedane kennis aan de slag te gaan door te leren van lopende en afgeronde onderzoeksprojecten en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.

Meer weten?

Lokale problemen aanpakken met behulp van ‘living labs’

Loop je als gemeente al langer tegen een maatschappelijk probleem aan? En lukt het maar niet om tot een oplossing te komen? Mogelijk biedt dan een ‘living lab’ uitkomst. Dat is een experimenteerruimte waarin de witte laboratoriumjas en proefpersonen zijn vervangen door ‘lokale vernieuwers’ die verbinden en burgers erbij betrekken.

Lees meer over de ‘living labs’

Meer activiteiten voor mensen met dementie

Cover Inspiratiewijzer dementie

Koffiedrinken in een alzheimercafé?  Of gewoon een middagje sjoelen met wijkgenoten? Er zijn talloze manieren waarop mensen met dementie mee blijven doen aan de sameleving. Wil je op lokaal het aanbod dagactiviteiten vergroten? Dan biedt deze nieuwe inspiratiewijzer uikomst. Met tal van voorbeelden en praktische tools.

Bekijk de inspiratiewijzer

Gemeenten en ketenpartners enthousiast over wijk-GGD’ers

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) begeleidde al 47 gemeenten bij de invoering van een wijk-GGD’er. Sara Wester, adviseur-onderzoeker bij het CCV, vertelt meer over de geleerde lessen en inzichten.

Lees het interview

Lokale initiatieven op het gebied van dak- en thuisloosheid

Op lokaal niveau zijn er tal van initiatieven om het stigma rond dakloosheid te doorbreken. We geven graag een inkijkje in de opbrengsten en inzichten van deze initiatieven. In een interviewreeks laten we cliënten en professionals aan het woord.

Lees meer over de lokale initiatieven

Sportimpuls beweegt jong en oud met meer dan 1000 projecten

Kinderen, ouderen, kwetsbare doelgroepen. Gedurende 8 jaar heeft Sportimpuls meer dan 1000 projecten gefinancierd, die veel mensen – jong en oud – in beweging hebben gekregen. Een speciaal, digitaal magazine duikt dieper in de resultaten.

Bekijk het magazine

Actueel

Instrument voor systeembenadering gezondheidsbeleid

Veel gezondheidsproblemen zijn het gevolg van een complex systeem van factoren, waardoor de impact van een eenzijdige benade-ring niet zo groot is. Een systeem-benadering kan effectiever zijn. James Nobles ontwikkelde hiervoor het Action Scales Model.

Pagina

Sensitief voor zingeving in het sociaal domein

Hoe kunnen we thuiswonende ouderen beter ondersteunen bij levensvragen? Lees het interview met Franka Bakker en Marieke Sportel over hun actieonderzoek naar de versterking van de samenwerking tussen geestelijk verzorgers, welzijnswerkers en vrijwilligers in het sociaal domein.

Portret Bakker en Sportel
Pagina

Groene omgeving in stad zet aan tot bewegen

Gemeenten en provincies proberen door de openbare ruimte aan te passen meer mensen te laten bewegen. 'We zien dat interventies om de gebouwde omgeving “beweegvriendelijker” te maken effect hebben', zegt projectleider Space2Move Erwin van der Krabben. Lees het interview

Pagina

Vroegsignalering alcoholproblematiek

Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen (TSG) heeft een themanummer uitgebracht dat volledig in het teken staat van het Samenwerkingsverband Vroegsignalering Alcoholproblematiek (SVA). Het SVA richt zich op de implementatie van bewezen effectieve interventies tegen alcoholproblematiek in alle geledingen van de zorg en het sociale domein.

Elders gezien
Toon meer

Agenda

Jeugd in Onderzoek 2022

Jeugd in Onderzoek vindt dit jaar plaats op 22 september 2022 in 1931 Congrescentrum ’s-Hertogenbosch. En is dé ontmoetingsplek voor iedereen in de jeugd- en onderwijssector. Het wordt een dag vol ontmoetingen en interactie. Met kennisuitwisseling én het stimuleren van het gebruik van kennis door professionals, gemeenten, onderwijs en opleidingen. Zodat ouders en jeugdigen hiervan profiteren.   Vanaf medio mei is het programma bekend en kunt u...

Lees meer

Conferentie Werk, inkomen en gezondheid

Reserveer dinsdag 27 september in uw agenda. Op die dag organiseren we de conferentie Werk, inkomen en gezondheid. De conferentie is gericht op professionals, beleidsmakers, cliëntvertegenwoordigers en onderzoekers. Het biedt een unieke kans om onder meer met opgedane kennis aan de slag te gaan door te leren van lopende en afgeronde onderzoeksprojecten en samen naar mogelijkheden van implementatie te kijken.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website