Integrale geboortezorg is het gehele zorgtraject van preconceptiefase tot en met de eerste zes weken na de geboorte. Dit is inclusief samenwerking met en overdracht naar jeugdgezondheidszorg en andere zorgverleners, zoals bijvoorbeeld de huisarts of kinderarts.

Bij de zorg rond zwangerschap en geboorte spelen verschillende professionals een rol. Samenwerking tussen deze professionals is belangrijk en is dan ook de rode draad in het programma Zwangerschap en geboorte. In regionale consortia werken gynaecologen, verloskundigen, kraamverzorgenden en andere professionals binnen een regio samen aan kennisontwikkeling. 

Het doel is om door samenwerking en kennisontwikkeling bij te dragen aan een gezonde moeder, een gezonde zwangerschap en een gezond kind.  De consortia vormen gezamenlijk een kennisinfrastructuur; het Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg. Klik hier voor een overzicht van alle consortia.

 

Uitgelicht

Rapport RIVM over perinatale sterfte

RIVM onderzocht hoe het komt dat de daling van de perinatale sterfte stagneert. Een van de aanbevelingen is onderzoek naar oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en hoe dat via preventie en zorg kan worden teruggedrongen.

Bekijk de mogelijkheden voor subsidie

De geboortezorg verbeteren door te leren van wat goed gaat

Hoogleraar Ank de Jonge werkt samen met docent en verloskundige Jolanda Boxem en onderzoeker Sarah Lips aan het verbeteren van integrale geboortezorg.

Bekijk de artikelenreeks

Regionale Consortia geboortezorg en Kansrijke Start

In de afgelopen tijd is de samenwerking tussen de regionale consortia geboortezorg en Kansrijke Start verkend. Er is sprake van overlap en er zijn verschillen, maar over het algemeen lijkt de samenwerking veelbelovend.

Lees het nieuwsbericht

ZonMw bestuursvoorzitter Jeroen Geurts bezoekt verloskundig consortium Limburg

Bij verloskundig consortium Limburg staat samenwerking tussen professionals voorop voor een goede zorg aan moeder en kind. Meer weten?

Bekijk de vlog

Column: we hebben een nieuwe taal nodig

Mirella Minkman, commissielid bij het programma Zwangerschap en geboorte II, vertelt in deze column over de toekomst van samenwerkingsverbanden in de zorg.

Lees de column

Samenwerking geboortezorg Limburg

Samenwerking tussen de verschillende professionals binnen de keten van geboortezorg is cruciaal. Gynaecoloog Liesbeth Scheepers en verloskundige Hilde Coolen uit Limburg vertellen in een interview  over hun samenwerking in het kader van de EXPECT-studie . 

Bekijk het nieuwsbericht

Kennisnet Geboortezorg

Logo College Perinatale Zorg

Bevorderen van interactie en verbinden van professionals in de geboortezorg om de kwaliteit van zorg voor moeder en kind te verbeteren, dat is het doel van Kennisnet Geboortezorg. Ben jij werkzaam in de geboortezorg? Deel dan je kennis op dit platform! Zo verbeteren we samen de kwaliteit van geboortezorg.

Ga naar de website Kennisnet geboortezorg

Kennis en samenwerking in de geboortezorg

Vanuit het programma Zwangerschap en geboorte zijn regionale, multidisciplinaire consortia gestart. Met deze kennisinfrastructuur beoogt ZonMw dat zorgverleners gaan samenwerken aan zorg en onderzoek in de regio.

Bekijk het filmpje
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website