Projectomschrijving

Etnische risicofactoren voor zwangerschapscomplicaties en hart- en vaatziekten

Vraagstuk

Uit eerder onderzoek is bekend dat vrouwen die een complicatie hebben gehad tijdens de zwangerschap (zoals een hoge bloeddruk of diabetes) meer kans hebben op hart- en vaatziekten op latere leeftijd. Ook is bekend dat vrouwen die voor de zwangerschap een verhoogd risico hebben op hart- en vaatziekten meer kans hebben op complicaties tijdens de zwangerschap. De meeste van deze onderzoeken zijn gedaan bij vrouwen met een Westerse achtergrond, en nauwelijks bij vrouwen met een andere etniciteit en afkomst.

Onderzoek

In dit onderzoek wordt het verband onderzocht tussen zwangerschapscomplicaties en hart- en vaatziekten bij Nederlandse, Hindoestaanse, Creoolse, Ghanese, Turkse en Marokkaanse vrouwen (de meest voorkomende etnische groepen in Amsterdam). Dit wordt gedaan in samenwerking met de HELIUS-studie, een groot onderzoek naar gezondheid en gezondheidsverschillen bij verschillende etnische groepen.

Verwachte uitkomst

Het uiteindelijke doel van deze studie is bij te dragen aan betere zorg en gezondheid in en rondom de zwangerschap in een multi-etnische samenleving.

Meer over preconceptiezorg

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website