Projectomschrijving

De preconceptionele gezondheid van vaders en de gezondheid van hun nakomelingen

Vraagstuk

De preconceptieperiode is cruciaal voor een optimale ontwikkeling van de foetus en voor een optimale start van het leven. Betrokkenheid van de toekomstige vader bij preconceptiezorg kan direct gunstige effecten hebben op de gezondheid van de vader zelf en de kwaliteit van de zaadcel. Daarnaast kan het bijdragen aan betere adviezen ter voorbereiding van een gezonde zwangerschap en naleving van zulke adviezen door mensen met een kinderwens.

Onderzoek

De hypothese voor dit project is dat - onafhankelijk van de gezondheid van de moeder - de sociaaldemografische factoren, de levensstijl en de gezondheidsfactoren van de vader invloed hebben op de risico's van veelvoorkomende geboortecomplicaties. Dit kan aanwijzingen bieden voor nieuwe adviezen, tools en aanpakken in de preconceptieperiode.

Verwachte uitkomst

Het uiteindelijke resultaat van dit project is een evidence-based richtlijn over de betrokkenheid van aanstaande vaders en specifieke adviezen voor hen bij nieuwe aanpakken in de preconceptiezorg. Er wordt een E-learning module ontwikkeld over de rol van aanstaande vaders en er zullen minisymposia over dit thema worden georganiseerd.

Meer over preconceptiezorg

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website