Projectomschrijving

AFFIRM studie

HET VOORSPELLEN VAN ZWANGERSCHAPSUITKOMSTEN MET DE FOETALE FRACTIE IN DE NIPT

Vraagstuk

Vanaf 2017 kunnen alle zwangere vrouwen in Nederland kiezen voor de niet-invasieve prenatale test (NIPT) als screening op down-, edwards- en patausyndroom. De NIPT maakt gebruik van het foetale DNA in het bloed van de zwangere vrouw. De hoeveelheid van dit foetale DNA (de foetale fractie) is mogelijk een maat voor het functioneren van de placenta (moederkoek) en de aanpassing van de zwangere aan de zwangerschap.

Onderzoek en verwachte uitkomst

Deze studie onderzoekt de voorspellende waarde van de foetale fractie in de NIPT op zwangerschapsuitkomsten zoals foetale groeiachterstand, hoge bloeddruk en pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), vroeggeboorte en zwangerschapsdiabetes. De mening van de zwangere vrouw en haar zorgverleners over deze mogelijk bijkomende toepassing van de NIPT zal in kaart worden gebracht. Ook zal een ethische analyse worden verricht.

Na het voltooien van de studie kan een advies worden geformuleerd over hoe de foetale fractie in de NIPT als voorspeller voor zwangerschapsuitkomsten te gebruiken is. Zo kunnen tijdig preventieve maatregelen getroffen worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website