Mobiele menu

The evaluation of a careprogram to increase the detection and treatment of depression in nursing homes

Projectomschrijving

In Nederland wonen zo’n 67.000 mensen in een verpleeghuis. Depressie komt daar veel voor. Een depressie is een aanslag op de kwaliteit van iemands leven: het welbevinden en de lichamelijke gezondheid kunnen ernstig verslechteren. Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen heeft het zorgprogramma ‘Doen bij Depressie’ ontwikkeld. Het werken volgens dit zorgprogramma biedt handvatten aan het team van arts, psycholoog en verzorgenden om depressie op te sporen, indien nodig te behandelen en de effecten van behandeling te volgen.

Om de (kosten)effectiviteit van dit zorgprogramma te onderzoeken wordt een gecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij verpleeghuiscliënten op verschillende afdelingen, waarbij de reguliere zorg een tijdje wordt gevolgd. Daarna wordt het zorgprogramma ingevoerd. Dit onderzoek beantwoordt de vragen: vermindert toepassing van het programma het aantal mensen met een depressie en verhoogt het de kwaliteit van leven? Daarnaast zal het een indicatie geven van de kosteneffectiviteit.

Producten

Titel: A comparative validation of the abbreviated Apathy Evaluation Scale (AES-10) with the Neuropsychiatric Inventory apathy subscale against diagnostic criteria of apathy.
Auteur: Leontjevas, R., Evers-Stephan, A., Smalbrugge, M., Pot, A.M., Thewissen, V., Gerritsen, D.L., et al.
Magazine: Journal of the American Medical Directors Association
Titel: The Cornell Scale for Depression in Dementia and the Montgomery Depression Rating Scale: Which cut-off scores to use in nursing home residents with dementia?
Titel: Evaluatie van het zorgprogramma 'Doen bij Depressie'.
Auteur: Wattel., L., Derksen, E., Caljouw, M.
Magazine: Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde (TvO)
Titel: Act In case of Depression: The evaluation of a care program to improve the detection and treatment of depression in nursing homes. Study Protocol
Auteur: Gerritsen DL, Smalbrugge M, Teerenstra S, Leontjevas R, Adang EM, Vernooij-Dassen MJ, Derksen E, Koopmans RT.
Titel: The Nijmegen Observer-Rated Depression Scale for detection of depression in nursing home residents.
Auteur: Leontjevas, R., Gerritsen, D.L., Vernooij-Dassen, M.J.F.J., Teerenstra, S., Smalbrugge, M., & Koopmans, R.T.C.M.
Magazine: International Journal of Geriatric Psychiatry
Titel: Act In case of Depression: The evaluation of a care program to improve the detection and treatment of depression in nursing homes. Study Protocol.
Auteur: Gerritsen, D.L., Smalbrugge, M., Teerenstra, S., Leontjevas, R., Adang, E.M., Vernooij-Dassen, M.J., Derksen, E., & Koopmans, R.T.
Magazine: BMC Psychiatry
Titel: Comparative validation of proxy-based Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale and Cornell Scale for Depression in Dementia in nursing home residents with dementia.
Auteur: Leontjevas, R., Gerritsen, D.L., Vernooij-Dassen, M.J.F.J., Smalbrugge, M., & Koopmans, R.T.C.M.
Magazine: American Journal of Geriatric Psychiatry
Titel: Relationship between Apathetic Symptoms, Depressive Symptoms and Executive Cognitive Functions in Dutch Nursing Home Residents.
Titel: "Do nursing home residents live longer when they enjoy getting up in the morning?"
Titel: Act In case of Depression (AID): a multidisciplinary care program to improve the detection, treatment and prevention of depression in nursing homes.
Titel: Feasibility of Euroqol-5D in nursing home residents and comparison of three perspectives of reporting quality of life.
Titel: Dierbare Herinneringen: Protocol voor Individuele life-review therapie gebaseerd op autobiografische oefening
Link: http://www.utwente.nl/gw/psyvandelevenskunst/producten/dierbareherinneringen.pdf
Titel: "Act in case of depression: education as an implementation strategy to improve depression recognition and treatment in care-homes."
Titel: Act in case of Depression!
Auteur: Ruslan Leontjevas
Titel: Meetinstrumenten voor depressie en apathie in verpleeghuizen.
Link: http://uko-n.nl

Verslagen


Eindverslag

Depressie is een groot probleem in verpleeghuizen. Het aandeel mensen met een depressie is veel hoger in verpleeghuizen dan in de thuissituatie. Depressie is een aanslag op de kwaliteit van leven van verpleeghuisbewoners en hangt samen met meer gebruik van zorg en zelfs met een hogere kans om te sterven. Desondanks wordt deze aandoening in verpleeghuizen onvoldoende opgespoord en behandeld. Het structureel opsporen van depressieve klachten met gevalideerde screeningsinstrumenten komt niet of nauwelijks voor. Uit onderzoek blijkt dat een depressie¬behandeling het meest effectief is wanneer zogenoemde psychosociale interventies worden toegepast. Dit zijn behandelingen die zich richten op psychologische en sociale aspecten, zoals gesprekken met een psycholoog en het ondernemen van specifieke activiteiten. Momenteel is een depressiebehandeling in verpleeghuizen echter vaak alleen medicamenteus. Tot nog toe is er weinig onderzoek gedaan naar depressiebehandeling in verpleeghuizen, en zorgprogramma’s voor depressie zijn vooral in de thuissituatie en in de geestelijke gezondheidszorg toegepast. Dit geldt helemaal voor een systematische benadering voor de opsporing van depressie.
De aanwezigheid van verschillende disciplines in Nederlandse verpleeghuizen zoals arts, verzorgende, psycholoog en activteitenbegeleider, biedt uitstekende mogelijkheden om depressies op een effectieve manier op te sporen en te behandelen. Met het doel de depressiezorg in verpleeghuizen te verbeteren heeft het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) een multidisciplinair zorgprogramma ontwikkeld: Doen bij Depressie (‘Act in case of Depression’).
Aangezien depressie onvoldoende wordt herkend, is het van groot belang dat multidisciplinaire teams niet alleen over procedures beschikken om depressies te behandelen, maar ook over structurele procedures om depressieve klachten op te sporen. Doen bij Depressie biedt dan ook een direct implementeerbaar werkplan om depressieve klachten en depressies zowel op te sporen als te behandelen. Het is een praktisch toepasbare uitwerking van nationale en internationale richtlijnen voor depressiezorg die in nauwe samenwerking met ouderenpsychologen en specialisten oudergeneeskunde tot stand is gekomen om aansluiting bij de dagelijkse praktijk te waarborgen. In de periode van mei 2009 tot en met april 2011 is een multi-center gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek uitgevoerd om de (kosten)effectiviteit van het werken volgens Doen bij Depressie in de dagelijkse praktijk te testen. Hiervoor is Doen bij Depressie ingevoerd op 33 verpleeghuisafdelingen van 23 locaties: 17 afdelingen voor mensen met vooral lichamelijke aandoeningen (somatische afdelingen) en 16 afdelingen voor mensen met dementie (psychogeriatrische afdelingen). Het bleek dat Doen bij Depressie op somatische afdelingen het aantal mensen met depressie verlaagde (7% daling) en ook de ernst van depressieve klachten. Op psychogeriatrische afdelingen voor mensen met dementie bleek Doen bij depressie vooral een effect te hebben op apathie (de score op een schaal voor apathie daalde met 13%). De scores van bewoners op vragen over hun kwaliteit van leven verbeterden ook op beide soorten afdelingen. Hoewel de bij het project betrokken afdelingshoofden, artsen en psychologen het zorgprogramma relevant en toepasbaar vonden, viel de implementatie tegen. De onderdelen voor het opsporen en vaststellen van depressie werden in 76% van de gevallen waar het nodig was daadwerkelijk uitgevoerd. Behandeling werd maar in 40% van de benodigde gevallen toegepast. Hiervoor gaven de betrokkenen verschillende redenen, maar deze hadden gemeen dat het organisatorische factoren waren, bijv. hoge werkdruk, beperkte tijd, frequente personeelswisselingen en openstaande vacatures, communicatie- en samenwerkingsproblemen.
Tijdens het onderzoek bleken de kosten van het werken volgens Doen bij Depressie niet hoger te zijn dan de kosten van de gebruikelijke depressiezorg, terwijl er gunst

In Nederland zijn er ongeveer 350 verpleeghuizen, waar zo’n 67.000 mensen wonen. Een veelvoorkomend probleem bij mensen in een verpleeghuis is depressie. Depressie is een aanslag op de kwaliteit van iemands leven; het heeft grote consequenties voor het welbevinden en het dagelijks functioneren van ouderen, en verhoogt het zorggebruik en de mortaliteit. Omdat depressie zulke ernstige gevolgen heeft, is het ten eerste van belang depressieve symptomen te kunnen herkennen in de dagelijkse zorg, en ten tweede om een eventuele depressie adequaat te behandelen. Helaas wordt een depressie vaak niet opgemerkt bij verpleeghuiscliënten. De aanwezigheid van verschillende disciplines in een Nederlands verpleeghuis biedt juist bij uitstek de gelegenheid depressie op een effectieve manier op te sporen en te behandelen. Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen (UKON) heeft dan ook het multidisciplinaire zorgprogramma ‘Doen bij Depressie’ ontwikkeld. Het UKON is een samenwerkingsverband tussen 10 zorgorganisaties en de afdeling Eerstelijnsgeneeskunde van het UMC St Radboud. Implementatie van dit evidence based zorgprogramma biedt multidisciplinaire verpleeghuisteams handvatten om depressie op te sporen, indien nodig te behandelen en de effecten van behandeling te monitoren.
Om de (kosten-)effectiviteit van dit zorgprogramma te onderzoeken, wordt een gecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij verpleeghuiscliënten op 17 somatische en 16 psychogeriatrische afdelingen. Er worden 6 metingen gedaan in 20 maanden. Elke 4 maanden wordt bepaald hoeveel cliënten op de afdeling depressieve symptomen hebben of depressief zijn met behulp van vragenlijsten/ observatielijsten en diagnostische interviews. Ook de kwaliteit van leven wordt gemeten.

Samenvatting van de aanvraag

In Nederland wonen zo’n 67.000 mensen in een verpleeghuis. Depressie komt daar veel voor. Een depressie is een aanslag op de kwaliteit van iemands leven: het welbevinden en de lichamelijke gezondheid kunnen ernstig verslechteren. Het Universitair Kennisnetwerk Ouderenzorg Nijmegen heeft het zorgprogramma ‘Doen bij Depressie’ ontwikkeld. Het werken volgens dit zorgprogramma biedt handvatten aan het team van arts, psycholoog en verzorgenden om depressie op te sporen, indien nodig te behandelen en de effecten van behandeling te volgen.

Om de (kosten)effectiviteit van dit zorgprogramma te onderzoeken wordt een gecontroleerd onderzoek uitgevoerd bij verpleeghuiscliënten op verschillende afdelingen, waarbij de reguliere zorg een tijdje wordt gevolgd. Daarna wordt het zorgprogramma ingevoerd. Dit onderzoek beantwoordt de vragen: vermindert toepassing van het programma het aantal mensen met een depressie en verhoogt het de kwaliteit van leven? Daarnaast zal het een indicatie geven van de kosteneffectiviteit.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
170992801
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2009
2012
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. D.L. Gerritsen
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc