Kwetsbare zwangeren hebben een verhoogde kans op perinatale sterfte en morbiditeit. Omstandigheden als een lage opleiding, laag inkomen, slechte woonomstandigheden, onvoldoende kennis over de eigen gezondheid en hoe te handelen als er zorg nodig is, vergroten de kans op problemen rond zwangerschap en geboorte.

Het blijkt moeilijk om deze doelgroep te bereiken en lang niet alle kwetsbare zwangeren worden gesignaleerd door professionals. Hierdoor lopen zij de juiste hulp mis. Ook als de kwetsbare zwangere in beeld is, is het voor zorgverleners vaak onduidelijk naar wie ze moeten doorverwijzen. Het is van belang bij kwetsbare zwangeren risico’s veel eerder te signaleren en ondersteunen, om problemen bij ouder en kind te voorkomen. 

Uitgelicht

Online Centering voor zwangere Eritrese vrouwen in coronatijd

Sinds enkele jaren kunnen zwangere Eritrese vrouwen in Amsterdam meedoen aan CenteringZorg. Hier leren ze groepsgewijs over zwangerschap, bevalling en geboortezorg. Sinds COVID-19 worden deze bijeenkomsten online gegeven. Hoewel uit nood geboren, blijkt de digitale aanpak voordelen te hebben. Nu hoeven Eritrese vrouwen niet meer te reizen en kunnen ze vanuit het hele land meedoen.

Lees verder

Aanknopingspunten voor betere signalering van kwetsbaarheid

Het signaleren van niet-medische risicofactoren van kwetsbaarheid in de eerste 1000 dagen van het leven van een kind is van groot belang. Op basis van onderzoek in het veld is vanuit Kansrijke Start een rapport opgesteld om deze signalering te verbeteren.

Meer over het onderzoeksrapport

Zorginterventies voor kwetsbare zwangere vrouwen verbeteren

Er zijn veel interventies ontwikkeld voor zwangere vrouwen in een kwetsbare situatie. Maar niet iedereen kent deze interventies en niet altijd worden ze gebruikt zoals bedoeld. Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder geboortezorgverleners binnen het consortium Zwangerschap en geboorte Noord-Nederland.

Lees het nieuwsbericht

ZonMw draagt bij aan ‘Kansrijke start’

De gezondheid van ouder en kind voor de zwangerschap, tijdens de zwangerschap en na de geboorte is een belangrijke voorspeller van problemen op latere leeftijd. Met het Actieprogramma Kansrijke Start slaan minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) de handen ineen om ieder kind de best mogelijke start te geven.

Lees het nieuwsbericht

Rapport RIVM over perinatale sterfte

RIVM onderzocht hoe het komt dat de daling van de perinatale sterfte stagneert. Een van de aanbevelingen is onderzoek naar oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en hoe dat via preventie en zorg kan worden teruggedrongen.

Meer over het rapport 'Beter weten: een beter begin'

Blijf op de hoogte

In onze nieuwsbrieven publiceren wij vaker informatie over onder andere dit thema. Meld je aan en blijf op de hoogte.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Sociaaleconomische gezondheidsverschillen

Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaal economische gezondheidsverschillen, zodat inwoners meer veerkracht krijgen om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan een goede gezondheid voor iedereen.

Verder lezen
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website