Onderzoek levert kennis op over verbeteringen in het re-integratieproces van zieke werknemers. Zowel bij de eigen werkgever (1e spoor) als bij een andere werkgever (2e spoor). De focus ligt op de samenwerking tussen arbeidskundigen, bedrijfsartsen en verzekeringsartsen.

Onderwerpen

Uitgelicht

Wat helpt bij verbeteren re-integratie zieke werknemers bij nieuwe werkgever?

Binnenkort starten 7 projecten met het ontwikkelen en uitproberen van innovatieve aanpakken. Bijvoorbeeld met de inzet van Virtual Reality bij de re-integratie van langdurig zieke werknemers binnen Sociaal Werk, Jeugdzorg en Kinderopvang.

Lees over de gehonoreerde projecten

Terugblik conferentie Werk, inkomen en gezondheid

‘Het is zo leuk om te zien dat er overal een beweging in gang is gezet om meer onderbouwd te gaan werken’, zegt onze directeur Veronique Timmerhuis. We kijken terug op een energieke en inspirerende dag vol kennisuitwisseling.

Meer weten? Bekijk de terugblik

Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid & Re-integratiemogelijkheden (BAR)

Hier vindt u alle informatie over het BAR-instrument: een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat bedrijfsartsen de mogelijkheid biedt om de belastbaarheid en mogelijkheden voor re-integratie van zieke werknemers op uniforme wijze te beschrijven en documenteren.

Meer weten?

Voorbereiding programma over re-integratie 2e spoor

Ter voorbereiding van ons programma zijn onder meer deze kennissynthese en verkenning gebruikt:

Projecten over het verbeteren van het re-integratieproces bij de eigen werkgever

Deze 11 projecten gaan zich richten op de versterking van de eigen rol van de zieke werknemer, bevordering en implementatie van vernieuwende re-integratiegerichte interventies, facilitering van aanpassingen in arbeidsorganisaties.

Gehonoreerde projecten Verbetering kwaliteit poortwachtersproces (programmalijn 2)

Actueel

Communicatie tussen verzekeringsarts en arbeidsdeskundige kan beter

Aios verzekeringsgeneeskunde Arthur Schulte deed onderzoek naar het contact tussen arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen bij de claimbeoordeling. Betere communicatie kan het beoordelingsproces efficiënter maken, is een van de conclusies. Maar dan moeten verzekeringsartsen wel duidelijker aangeven wat ze concreet bedoelen.

Elders gezien

Praktisch hulpmiddel: Werk en Wijzer voor zorgverleners ziekenhuis

Aandacht voor werk van patiënten die onder behandeling zijn in het ziekenhuis is voor de re-integratie belangrijk. Daarom is de ‘Werk en Wijzer voor zorgverleners’ ontwikkeld, een praktisch hulpmiddel voor zorgverleners in het ziekenhuis.

Werk en Wijzer is ontwikkeld door Maastricht UMC+ samen met andere ziekenhuizen, Centrum Werk Gezondheid en met inzichten vanuit Fit for Work en Target@Work.

 

Elders gezien

Subsidies beschikbaar voor verbeteren kwaliteit van het re-integratieproces zieke werknemer

Vanaf 13 september 2022 staan 2 nieuwe subsidierondes open voor kennisdeling en netwerkvorming rond het re-integratieproces van een zieke werknemer. Deze rondes zijn onderdeel van het programma Verbetering kwaliteit Poortwachtersproces en richten zich op de versterking van kennisnetwerken en -uitwisseling op het terrein van de re-integratie van zieke werknemers. Tot uiterlijk dinsdag 15 november 14.00 uur is het mogelijk om subsidieaanvragen in...

Nieuws
Toon meer

Programma's

ZonMw heeft programma’s gerelateerd aan dit onderwerp. Binnen een programma worden projecten gefinancierd.

Toon alle programma's
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website