Uitgelicht

‘We hebben een andere kijk op de mensen gekregen’

Mobility Mentoring is een beproefde Amerikaanse methode om mensen met schulden of andere complexe problemen te ondersteunen. Trots op je vak gaat na wat er bij invoering in de Nederlandse praktijk komt kijken. Welke eerste ervaringen heeft Alphen aan den Rijn opgedaan met stress-sensitieve dienstverlening?

Alphen aan den Rijn zet Mobility Mentoring in

Hoe (bege)leid je werknemers met een beperking?

TNO onderzocht Mentorwijs van Werkzaak Rivierenland.
Mensen willen een uitdaging in hun werk, ook als ze een arbeidsbeperking hebben. Bij de training Mentorwijs leren leidinggevenden van reguliere bedrijven om daarop alert te zijn. ‘Luister naar hun wensen, observeer waar ze plezier in hebben en ga dat versterken’, zegt Marianne de Wolff van TNO. Met haar team nam ze de training onder de loep, waardoor er nu een handboek op tafel ligt.

Naar het artikel in Trots op je vak

Van het een komt vaak het ander: werk

Parttime ondernemen in de bijstand.
Parttime ondernemen is een succesvolle manier om mensen uit de bijstand te laten uitstromen. Dat blijkt uit het onderzoek dat Bob de Levita (RadarAdvies) heeft uitgevoerd bij zes koplopergemeenten. De belangrijkste succesfactor: begeleid mensen niet naar een baan, maar naar werk.

Naar het artikel in Trots op je vak

Mobility Mentoring helpt klanten in armoede uit het drijfzand

Nieuwe aanpak in Nederland.
Hoe kunnen mensen met meerdere problemen blijvend aan de armoede ontsnappen? Nederlandse onderzoekers gingen op studiereis naar Boston en kwamen laaiend enthousiast terug met Mobility Mentoring. Wat maakt deze aanpak zo speciaal? En wat kunnen we er hier mee?

Naar het artikel in Trots op je vak

Re-integratie bij aanvang leidt tot minder bijstandsafhankelijkheid

Jaap de Koning over onderzoek naar WerkLoont.
Een programma bestaande uit sollicitatiehulp, training en een verplichte werkdag leidt tot een daling in het aantal bijstandsgerechtigden. Dat blijkt uit het onderzoek naar de re-integratiemaatregel WerkLoont van de gemeente Rotterdam. Het onderzoek geeft bovendien meer inzicht in de werkzame bestanddelen van re-integratie.

Naar het artikel in Trots op je vak

Re-integreren bij sociale ondernemingen: zacht maar niet soft

Betekenis sociale ondernemingen voor mensen met beperking.
Sociale ondernemingen bieden niet alleen zinvol werk aan mensen met een beperking, maar zorgen ook voor gemeenschapszin, onderhoud van het groen en duurzame producten. Wetenschappers deden onderzoek naar de meerwaarde van sociale ondernemingen en de wijze waarop gemeenten met hen kunnen samenwerken bij re-integratie.

Naar het artikel in Trots op je vak

Meteen aan de slag of eerst meer taal en werkervaring

Wat is de beste manier om vluchtelingen met een verblijfsvergunning snel te laten integreren? Zo snel mogelijk aan het werk of meer ruimte om eerst de Nederlandse arbeidsmarkt te leren kennen, de taal beter onder de knie te krijgen en relevante werkervaring op te doen? Drie onderzoeksteams proberen meer zicht te krijgen op de meest effectieve aanpak.

Naar het artikel in Trots op je vak

Leeuwarden ontdekt lotgenotencontact

In Leeuwarden helpen bewoners met een grote afstand tot de arbeidsmarkt elkaar aan contacten en zelfvertrouwen. Door elkaar te bemoedigen vinden mensen onderaan de participatieladder de eerste stap naar boven. Dat blijkt uit het onderzoek naar de werkzame bestanddelen van peergroups in deze stad.

Naar het artikel in Trots op je vak

Big Data in het Sociaal Domein

Wat zijn de kansen en valkuilen om de effectiviteit en kwaliteit van gemeentelijke re-integratie te verbeteren met gebruik van big data? Onderzoekers zien goede mogelijkheden om concrete vragen van de vier grote steden te beantwoorden door grote hoeveelheden geanonimiseerde gegevens te koppelen.

Naar het artikel in Trots op je vak

Wat werkt voor wie en waarom?

Praktische handvatten aanreiken om mensen aan werk te helpen of armoede te bestrijden: dat is het belangrijkste doel van de wetenschappelijke onderzoeken in het kader van het programma Vakkundig aan het Werk. Na twee jaar tekenen enkele contouren zich af. Zeven kersverse bevindingen waarmee gemeenten hun voordeel kunnen doen.

Naar het artikel in Trots op je vak

Heilige Boontjes leidt lastpakken op tot barista’s

De gemeente Rotterdam financiert sinds 2014 drie projecten om kwetsbare werkloze jongeren op de rails te krijgen. De re-integratieprojecten zien er veelbelovend uit, maar wat zijn eigenlijk de werkzame factoren? Hogeschool Rotterdam deed onderzoek. ‘Zonder onderdak werkt de rest ook niet’.

Naar het artikel in Trots op je vak

Het werk is er al en is makkelijk aan te passen

Man schoffelt

Sociale ondernemingen bieden gemeenten interessante kansen om meerdere doelstellingen aan elkaar te knopen, zoals groenonderhoud, participatie en leefbaarheid. Maar ‘domeinen overstijgen’, hoe doe je dat? Twee onderzoeksteams komen met aanbevelingen voor een sociale supermarkt en re-integratie in het groen. 

Naar het artikel in Trots op je vak
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website