Projectomschrijving

Vraagstuk

Ruim 1 miljoen Nederlanders heeft Type 2 Diabetes (T2D). T2D komt vaker voor bij mensen met een laag inkomen of opleiding. Het werken in ploegendienst is een risicofactor voor het ontstaan van T2D. Een verstoord dag-en nachtritme en slaaptekort, als gevolg van avond- en nachtdiensten, zorgt voor een ontregeld metabolisme. Het werken in ploegendiensten gaat bovendien vaak gepaard met een ongezonde leefstijl. Effectieve (preventieve) interventies zijn daarom noodzakelijk. Een al bestaande gepersonaliseerde leefstijlinterventie wordt in dit project op maat gemaakt voor ploegendienst medewerkers. Afhankelijk van hun subtype zullen werknemers een interventie aangeboden krijgen gericht op voeding, beweging of beide. De aanpak wordt met de persoonlijke leefstijl adviezen op basis van een bloedtest, omgezet naar een aanpak voor ploegendienstmedewerkers met T2D. De interventie wordt aangepast aan de behoeften van de medewerkers en hun werkomstandigheden.

Onderzoek

In dit project wordt de uitvoerbaarheid en de haalbaarheid van de te ontwikkelen interventie onderzocht. In een aantal stappen wordt samen met de doelgroep en een begeleidingsgroep (bestaande uit medewerkers en managers, bedrijfsartsen en huisartsen) verschillende prototypen van de interventie ontwikkeld en getest. In de pilot wordt de ontwikkelde leefstijlinterventie geïmplementeerd bij een aantal ploegendienstmedewerkers en wordt een voorlopig effect bepaald. Het doel is om de deelnemers tijdens de interventieperiode te begeleiden naar een gezondere leefstijl die ze vervolgens zelfstandig kunnen voorzetten.

Uitkomst

Het doel is om deze specifieke groep medewerkers uitzicht te bieden op minder ziektelast en minder medicijnen om hen zodoende een betere gezondheid te laten ervaren. Het project resulteert in een protocol voor (arbo)professionals, om tot op een maat gemaakte leefstijlinterventie te komen voor werknemers met T2D die in ploegendienst werken. Bestaande uit begeleiding door de bedrijfsarts, een diëtist en afhankelijk van het subtype diabetes mogelijk een fysiotherapeut.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website