Onderzoek uit onze programma's levert kennis op over werk. Hoe kunnen gemeenten mensen helpen aan zo regulier mogelijk werk én schulden terugdringen? Hoe kunnen werkgevers gezondheid op de werkplek stimuleren?

Programma's

Werk vinden & schulden terugdringen

Werkt u in het sociaal domein? Het programma ‘Vakkundig aan het werk’ levert kennis op om de dienstverlening van gemeenten te verbeteren. Bijvoorbeeld om te stimuleren dat zoveel mogelijk mensen regulier, betaald werk vinden. En om armoede en schulden terug te dringen.

Programma Vakkundig aan het werk

Gezondheid op de werkplek

Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Het programma ‘Werk(en) is gezond’ levert kennis  om gezondheid op de werkplek te stimuleren. Specifiek voor werkenden met een lage sociaaleconomische status, waaronder mensen met een chronische aandoening.

Programma Werk(en) is gezond

Poortwachter en re-integratie

Het programma Verbetering kwaliteit poortwachtersproces levert kennis ter verbetering van de kwaliteit en afstemming in het poortwachtersproces en geeft stimulansen voor een meer re-integratiegerichte benadering van zieke werknemers.

Programma Verbetering kwaliteit poortwachtersproces

Actueel

Big data bieden antwoorden, maar ook nieuwe vragen

Koppelingen van gemeentelijke databestanden met de data van het CBS bieden een goudmijn aan kennis om mensen gerichter naar werk te leiden. Dat blijkt uit onderzoek met big data in Rotterdam. Daarbij is er wel een belangrijke voorwaarde: het vraagt om zeer zorgvuldige voorbereiding en afstemming.

Pagina

Vrijwilligerswerk in de schuldhulpverlening: hoe effectief is het?

Vergroot de inzet van een vrijwilliger de effectiviteit van de schuldhulpverlening en zo ja, hoe? Dat was de hoofdvraag van het onderzoek ‘Effectieve inzet van vrijwilligers in de schuldhulpverlening’ uit ons programma Vakkundig aan het werk. “De meerwaarde van vrijwilligers is er wel degelijk, al ligt die ook op een verrassend vlak. Daarnaast zijn er de nodige aandachtspunten, waar vrijwilligersorganisaties hun voordeel mee kunnen doen.”

Elders gezien

Zieke werknemers en hun terugkeer naar werk

Om het aantal werknemers dat langdurig ziek is terug te dringen, is de Wet verbetering poortwachter ingesteld. Om met snel en effectief ingrijpen het verzuim korter te maken. Ons nieuwe programma levert kennis op om de kwaliteit en afstemming in het poortwachtersproces te verbeteren en geeft stimulansen voor een meer re-integratiegerichte benadering.

Nieuws

Eigen schuld: Kwijtschelden of zelf oplossen?

Een groot deel van de Nederlanders vinden dat schulden altijd afgelost moeten worden. Maar wat als kwijtschelden een laatste redmiddel is? Tamara Mardern is projectleider binnen ons programma Vakkundig aan het werk en vertelt erover in dit artikel in Metro

Elders gezien
Toon meer

Agenda

GEANNULEERD: NCVGZ 2020

Het Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) van 8 april in Den Bosch wordt geannuleerd in verband met het coronavirus. Ook de tiende verkiezing van de Meest Invloedrijke Persoon in de Publieke Gezondheid en de uitreiking van de Public Health Proefschriftprijs gaan nu niet door. Beide prijzen worden traditiegetrouw uitgereikt tijdens het Nederlands Congres Volksgezondheid. Na de zomer willen we graag een moment pakken om deze prijzen alsnog...

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Femke Reijenga

Senior programmamanager

+31 70 349 50 76
Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website