Mensen die werken zijn gezonder, blijkt uit onderzoek. Daarom ondersteunt ZonMw gemeenten bij het plaatsen van zoveel mogelijk mensen in zo regulier mogelijk, betaald werk en het terugdringen van armoede en problematische schulden. Daarnaast richt ZonMw zich op het stimuleren van gezondheid op de werkplek. Specifieke aandacht gaat uit naar het bevorderen van de gezondheid van werkenden met een lage sociaaleconomische status waaronder mensen met een chronische aandoening.

Uitgelicht

Afgerond bij Vakkundig aan het werk

Een 'sociale supermarkt’ draagt bij aan de leefbaarheid van een dorp en biedt werk aan mensen met een beperking en/of afstand tot de arbeidsmarkt, dat is het uitgangspunt van het project Buurtsupers in krimpregio’s. Gebleken is bijvoorbeeld dat sociale vaardigheden van mensen met een verstandelijke beperking verbeteren en dat oudere dorpsbewoners langer thuis kunnen blijven wonen vanwege de winkel. Het kan dus maatschappelijke meerwaarde creëren en kosteneffectief uitpakken voor gemeenten. Het project doet suggesties voor een integrale aanpak door gemeenten.

Bekijk de film over de resultaten

Afgerond bij Vakkundig aan het werk

Mobility Mentoring is een nieuwe manier om huishoudens met forse financiële problemen te begeleiden. Vakkundig aan het werk maakte deze methode in Nederland mogelijk. De resultaten zijn beschreven in een rapport. Ook is een korte training ontwikkeld voor professionals. Hiermee kunnen ze kennis maken met inzichten over de effecten van stress en met de principes van op hersenwetenschappen gebaseerde ondersteuning. Alpen aan de Rijn gaat er als eerste gemeente mee aan de slag.

Lees over de uitkomsten van het project

Gezinnen in armoede

Eén op de 3 huishoudens puzzelt elke maand hoe ze de rekeningen moeten betalen. Vaak is er minder geld voor gezonde voeding, gezondheidszorg en sociale activiteiten, zoals sport, muziek en feestjes. ZonMw zet in op kennis om deze gezinnen te ondersteunen naar een betere situatie.

Lees meer hierover

Vakkundig aan het werk in Sociaal Bestek

Column van Astrid Hazelzet, senior onderzoeker bij TNO

Interesse in eerder verschenen columns Social Bestek over Vakkundig aan het werk? Kijk in het archief

Lees de column in Sociaal Bestek

De projecten van Vakkundig aan het werk

Wat is de onderzoeksvraag? Hoe gaat het onderzoek in zijn werk? Wat is het resultaat en hoe kan dit in de praktijk worden toegepast? Antwoord op deze vragen vind u in deze projectencatalogus.

Bekijk de projecten van Vakkundig aan het werk

Impuls voor re-integratie

Anneke van der Giezen

‘Er zijn heel veel aanvragen binnengekomen in de eerste twee rondes. Daaraan zien we ook: dit
onderwerp leeft', zegt Anneke van der Giezen in Magazine Re-integratie 

Download het artikel over Vakkundig aan het werk

Kennissynthese Werk(en) is gezond

Welke kennis en interventies zijn nog nodig om de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische status te verbeteren? Wat hebben chronisch zieke werknemers nodig op het gebied van gezondheid?

Lees de inventarisatie van aandachtspunten

Tips voor gemeenten

Deze brochure geeft tips en voorbeelden van wat onderzoek in uw gemeente kan betekenen voor de praktijk. 

Download de tips voor gemeenten

Magazine met uitkomsten programma Arbeidsparticipatie en gezondheid

U leest over de ervaringen op de werkvloer met onderzoek naar duurzame inzetbaarheid en wat gezond en duurzaam werken voor werkgevers en werknemers betekent.

Lees het magazine

Gezonde en veilige werkplekken

Een voorbeeldproject over duurzame inzetbaarheid.

Bekijk de aanpak bij KLM cargo

Actueel

Volg via RSS

Wat hebben gemeenten aan big data?

Gemeenten weten straks beter wat big data voor hen kunnen betekenen. Binnen het ZonMw-programma Vakkundig aan het werk is een project gehonoreerd waarin de kansen, risico’s en (on)mogelijkheden van het gebruik van big data in het sociaal domein worden onderzocht.

Nieuws

Vooraankondiging: subsidieoproepen herstel en re-integratie bij psychische problemen

ZonMw, NWO en de Stichting tot Steun VCVGZ gaan zich gezamenlijk inzetten voor herstel en (re-)integratie van mensen met psychische problemen. Psychische aandoeningen hebben immers een groot effect op mens en maatschappij en er is nog steeds weinig kennis over herstel en (re-)integratie in de samenleving. Daarom publiceren ZonMw en NWO dit voorjaar 3 subsidieoproepen met een totaal budget van ongeveer € 4,2 miljoen.

Nieuws

Veel interesse voor bevorderen gezondheid werknemers

Hoe bevorderen we de gezondheid van werknemers met een lage sociaaleconomische positie? En hoe kunnen deze werknemers als ze een chronische aandoening hebben worden ondersteund bij hun werk? Arbeidsorganisaties willen samen met onderzoekers antwoord vinden op deze vragen. In totaal zijn 56 projectideeën ingediend bij het programma Werk(en) is gezond.

Nieuws
Laad meer tijdlijn items Toon meer

Agenda

Congres Volksgezondheid 2017 (NCVGZ)

Het tweedaagse Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een congres waarin onderzoek, praktijk en beleid een centrale plek innemen. Vanuit ZonMw is er het symposium 'Professionalisering door verbinding van werkveld aan opleiding en onderzoek’

Lees meer

Congres Volksgezondheid 2017 (NCVGZ)

Het tweedaagse Nederlands Congres Volksgezondheid (NCVGZ) is een congres waarin onderzoek, praktijk en beleid een centrale plek innemen.

Lees meer
Toon alle agenda-items

Contact

Femke Reijenga

Programmasecretaris

Telefoonnummer+31 70 349 50 76
Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website