Mobiele menu

Can vision screening in Dutch Youth Health Care (YHC) beimproved by adding plusoptiX – a feasibility study.

Projectomschrijving

Plusoptix: net zo effectief als het standaard oogonderzoek in de JGZ?

Vraagstuk

Om bij kinderen oogafwijkingen als een lui oog op te sporen, voert de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een standaard oogonderzoek uit. Op de leeftijd van 3-6 jaar gebeurt dat onder andere via een kaart met plaatjes of symbolen. Het oogonderzoek kan ook met het autorefractie-apparaat Plusoptix, waarbij een soort foto van de ogen wordt gemaakt. Bij afwijkingen volgt uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis. Werkt dit net zo goed?

Onderzoek

In dit project zijn de uitkomsten en kosten van beide manieren van het testen op oogafwijkingen vergeleken. De resultaten kunnen helpen het oogonderzoek bij de JGZ te verbeteren wat betreft kwaliteit en kosten.

Uitkomst

De resultaten hingen af van de leeftijd. Voor 3-jarigen is alleen het onderzoek met de Plusoptix beter, terwijl de kaart met symbolen op 5 en 6 jaar het beste alternatief lijkt. De Plusoptix-test duurt bij alle leeftijden meer dan de helft korter. Met beide testen lukte het niet om alle kinderen met een lui oog op te sporen. JGZ-medewerkers en ouders vonden de autorefractie-test goed uitvoerbaar en acceptabel.

Producten

Titel: Vision screening in primary youth health care (PYHC): can it ve improved by using an autorefractive device?
Auteur: Van der Ploeg CPB, Vlasblom E, Eekhout I, van Dijk-van der Poel J, van Minderhout HM, van den Akker-van Marle ME, Lanting CI, Verkerk PH.
Titel: Visusscreening door de JGZ bij 3-6 jaar: kan dit verbeterd worden met fotoscreening?
Auteur: Kitty van der Ploeg et al.
Link: https://assets.ncj.nl/docs/534a7754-48b9-45ff-a349-606a7ee78f7f.pdf
Titel: Vision screening in primary youth health care (PYHC): can it be improved by using an autorefractive device?
Auteur: Van der Ploeg CPB, Vlasblom E, Eekhout I, van Dijk-van der Poel J, van Minderhout HM, van den Akker-van Marle ME, Lanting CI, Verkerk PH.
Titel: Can vision screening in Dutch Youth Health Care (YHC) be improved by adding an autorefraction test – a feasibility study
Auteur: C.P.B. van der Ploeg, M. Grevinga, I. Eekhout, E. Vlasblom, C.I. Lanting, H.M. van Minderhout, J. van Dijk – van der Poel, M.E. van den Akker-van Marle, P.H. Verkerk
Titel: Visusscreening in de Jeugdgezondheidszorg bij 3- tot 6-jarigen: kan een autorefractie-apparaat verbetering geven?
Auteur: Van der Ploeg CPB, Vlasblom E, Eekhout I, van Dijk-van der Poel J, van Minderhout HM, van den Akker-van Marle ME, Lanting CI, Verkerk PH.
Magazine: Tijdschrift voor Jeugdgezondheidszorg
Titel: Filmpje voor ouders, 2016, CJG Den Haag: informatie over de visustesten en de studie
Auteur: nvt. Makers: CJG Den Haag
Link: https://www.youtube.com/watch?v=6AdbIBvgQB0
Titel: Costs and effects of conventional vision screening and photoscreening in the Dutch preventive child health care system
Auteur: Catharina P B Van der Ploeg, Manon Grevinga, Iris Eekhout, Eline Vlasblom, Caren I Lanting, H M (Ellen) van Minderhout, Jolande van Dijk – van der Poel, M Elske van den Akker-van Marle, Paul H Verkerk
Magazine: European Journal of Public Health

Verslagen


Eindverslag

Om bij kinderen oogafwijkingen zoals een lui oog op te sporen, voert de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een standaard oogonderzoek uit. Op de leeftijd van 3-6 jaar gebeurt dat oogonderzoek via een kaart met plaatjes of symbolen. Dit kost veel tijd en bij sommige kinderen is het oogonderzoek moeilijk uit te voeren. In dit project hebben we het oogonderzoek bij de JGZ ook met een zogenaamd autorefractie-apparaat gedaan; de Plusoptix. Dit oogonderzoek lijkt op het maken van een foto van de ogen. Kinderen met een afwijkende test bij de JGZ kregen in het ziekenhuis een uitgebreid oogonderzoek. We vergeleken de uitkomsten en kosten van beide manieren van testen. Jongere kinderen (3 jaar) bleken vaker dan oudere kinderen van 5/6 jaar een onvoldoende resultaat op de test met de kaart met symbolen of plaatjes te hebben, en de kinderen van 3 jaar en 9 maanden zaten daartussen. Hoe jonger het kind was, hoe langer de test ook duurde. Beide effecten waren er bij het Plusoptix apparaat ook, maar de verschillen waren kleiner. Verder duurde de afname van de Plusoptix test op elke leeftijd minder dan de helft van de tijd die de test met de kaart duurde, en werd op de leeftijden van 3 jaar en van 3 jaar en 9 maanden vaker een voldoende uitkomst gehaald op de Plusoptix dan op de testen met de kaart. De kosten van screening en bezoek aan het ziekenhuis waren bij de kinderen van 3 jaar en van 3 jaar en 9 maanden lager voor de test met de Plusoptix, maar bij de kinderen van 5/6 jaar waren de kosten juist lager voor de test met de kaart. Met beide testen lukte het niet om alle kinderen met een lui oog (amblyopie genoemd) op te sporen. JGZ-medewerkers en ouders vonden de autorefractie-test met de Plusoptix goed uitvoerbaar en acceptabel. Een combinatie van beide testen leidde in ons onderzoek tot lagere kosten en een betere opsporing van kinderen met amblyopie op de leeftijd van 3 jaar en 9 maanden. Voor de leeftijd van 3 jaar bevelen we aan om alleen het onderzoek met het autorefractie-apparaat te doen, terwijl de kaart met symbolen bij de leeftijd van 5/6 jaar het beste alternatief lijkt. Met deze resultaten van ons onderzoek hopen we het oogonderzoek bij de JGZ te verbeteren wat betreft kwaliteit en kosten.
Om bij kinderen oogafwijkingen op te sporen, zoals een lui oog, scheelzien en verminderd zien, voert de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) een standaard oogonderzoek uit. Op de leeftijd van 3-6 jaar gebeurt dat oogonderzoek onder andere via een kaart met plaatjes of symbolen. Dit kost veel tijd en bij sommige kinderen is het oogonderzoek moeilijk uit te voeren. In dit project doen we het oogonderzoek bij de JGZ ook met een apparaat; de Plusoptix. Dit oogonderzoek lijkt op het maken van een foto van de ogen. Kinderen met een afwijkende test bij de JGZ krijgen in het ziekenhuis een uitgebreid oogonderzoek. We vergelijken de uitkomst van het standaard oogonderzoek en het oogonderzoek met de Plusoptix bij de JGZ met de uitkomst in het ziekenhuis. Ook vergelijken we de kosten van het standaard oogonderzoek en het onderzoek met de Plusoptix. Met de resultaten kan bepaald worden of het oogonderzoek bij de JGZ verbeterd kan worden wat betreft kwaliteit en kosten.

Samenvatting van de aanvraag

BACKGROUND AND RELEVANCE The primary goal of vision screening in young children is the detection of amblyopia, also referred to as “lazy eye”, and risk factors for development of amblyopia requiring treatment. Amblyopia is a neural deficit in vision that is estimated to affect up to 3.4% of children. Child vision screening, a task of Preventive Youth Health Care (PYHC) in the Netherlands, reduces the prevalence of amblyopia. Current Dutch vision screening tests are time consuming, difficult to administer in young children and probably of low prognostic value. Instrument-based vision screening (e.g. plusoptiX) on the other hand is quick, and requires minimal cooperation of the child and could therefore be more cost-effective. PlusoptiX may also help to improve acceptance of the need for clinical consultation among parents, since its measurements are computer-aided and therefore could be perceived as more objective as compared to traditional tests. Several studies suggest that photoscreening using the plusoptiX may be a useful strategy to detect amblyopia in young children. However, to date, none have studied the validity using the plusoptiX in the Dutch population of children aged 3-6 years old, during regular PYHC practice, and compared study outcomes with current practices. AIM The aim of the current research project is to establish whether the current Dutch vision screening in children aged 3-6 years old in PYHC can be improved by using plusoptiX, with regard to costs and screening performance. We will also compare screening performances in specific subgroups of children (younger children, children with limited intellectual functioning and/or poor fluency in the Dutch language, high-risk groups for amblyopia). A secondary aim is to optimize plusoptiX referral criteria for the Dutch PYHC-setting. METHOD In order to allow PYHC managers and decision makers to make an informed decision on implementing optimal vision screening we will perform a validity study, a clinical study, and focus groups, in order to analyze costs and effects and assess the feasibility and acceptability of the plusoptiX in daily PYHC practice among professionals and parents, as compared to current vision screening. EXPECTED RESULTS If our results show that plusoptiX is more cost-effective compared to current vision screening, implementation of plusoptiX could lead to considerable cost reductions in Dutch PYHC, general health care or both. The results of this project will be included in the update of the Vision Guideline for PYHC, which is scheduled to take place in 2016-2018, thus enhancing implementation of the results. PROJECT GROUP Our project group has ample experience with cost-effectiveness research in PYHC. The project will be coordinated by TNO and will further consist of PYHC practice organizations Jong Florence and GGD Den Haag, and experts on vision screening and diagnosis (MCH Den Haag; Kind en Gezin Vlaanderen) and on cost-effectiveness in health care (LUMC).

Kenmerken

Projectnummer:
531002005
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2016
2017
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. C.P.B. van der Ploeg
Verantwoordelijke organisatie:
TNO