Mobiele menu

Samenwerken bij de preventie van gezondheidsproblemen en verzuim voor werkenden met een lagere sociaal economische status

Projectomschrijving

Achtergrond

Soms hebben mensen meerdere problemen tegelijkertijd zoals gezondheidsproblemen, en daarbij ook problemen op het werk of thuis. Dit wordt ook wel multiproblematiek genoemd. Bij mensen met een lagere sociaaleconomische positie (SEP) speelt er vaker multiproblematiek. Met goede ondersteuning kunnen sommige van deze problemen tijdig worden herkend en aangepakt, zodat langdurige gezondheidsproblemen of ziekteverzuim voorkomen kan worden.

Resultaten

Om deze mensen beter te ondersteunen hebben onderzoekers van het Amsterdam UMC, de SGBO van het Radboudumc en TNO van oktober 2020 tot mei 2022 een training voor zorg- en arboprofessionals ontwikkeld en geëvalueerd. In een gezamenlijke training leren zij om met een bredere blik naar gezondheid te kijken en mensen te stimuleren om ook zelf aan de slag te gaan met deze problemen. Ook leren ze wanneer zij de samenwerking met elkaar moeten zoeken. De training en het materiaal is positief gewaardeerd en draagt bij aan meer bewustwording van multiproblematiek.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Dit project beoogt het ontwikkelen, implementeren en evalueren van een gezamenlijke training en intervisie aan zorg- en arboprofessionals in het toepassen van een op maat gemaakte versie van de participatieve aanpak bij werkenden met een lagere sociaal economische status en multiproblematiek. De training borduurt voort op de eerder ontwikkelde training in de participatieve aanpak voor arboprofessionals en wordt op basis van een probleemanalyse van de ervaringen met deze aanpak en van de ervaringen van arbocuratieve samenwerking in de praktijk aangepast. Zorg- en arboprofessionals leren op dezelfde wijze stapsgewijs knelpunten op diverse leefdomeinen, inclusief het werk, aan te pakken in hun praktijk. Er wordt in de training en intervisie aandacht besteed aan de manier waarop en wanneer er tussen zorg en arboprofessionals gecommuniceerd moet worden rekening houdend met de privacy wetgeving. Het doel van de gezamenlijke training en intervisie in deze aanpak is een eenduidige manier waarop multiproblematiek wordt aangepakt en laagdrempelige arbocuratieve samenwerking passende in het huidige zorgverzekeringsstelsel om een verhoogd risico op langdurig verzuim te voorkomen. Een procesevaluatie van de training en de toepassing in de praktijk draagt bij aan de doorontwikkeling van het draaiboek voor de training, stappenplan en het materiaal. Ook zal op basis van de evaluatie een implementatieplan voor verdere opschaling in de praktijk worden geschreven.

Kenmerken

Projectnummer:
555001026
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. F.G. Schaafsma
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC - locatie VUmc