Inwoners met een lage sociaaleconomische status hebben vaker gezondheidsproblemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Preventieonderzoek zet in op het verkleinen van sociaaleconomische gezondheidsverschillen om hen meer veerkracht te geven om zelf te werken aan gezond(er) leven en leefstijl. Zo werken we met kennis aan gezondheid voor iedereen.
Kennis uit onderzoek helpt gemeenten om inwoners beter te ondersteunen bij het terugdringen van schulden en bij het vinden van regulier betaald werk. Mede hierdoor verkleinen sociaaleconomische gezondheidsverschillen.
Burgers met een lage sociaaleconomische status hebben vaker gezondheids-problemen en een minder lange (gezonde) levensverwachting. Door gebruik te maken van de omgeving kunnen we gezondheidsachterstanden verklaren, voorkomen en verkleinen.
Hoe kan kennis bijdragen aan het verkleinen van de sociaaleconomische verschillen in ervaren gezondheid van werknemers? Kennis uit onderzoek helpt werkgevers, om de gezondheid van werknemers met een lage sociaal economische positie te bevorderen.
Een lage opleiding of laag inkomen, vergroten de kans op problemen rond zwangerschap en geboorte. Het is van belang om risico’s veel eerder te signaleren en ondersteunen, om problemen bij ouder en kind te voorkomen.
In november vonden twee online bijeenkomsten plaats over de NWA oproep Gezondheidsverschillen. Om aan te sluiten op de behoefte van de deelnemers, volgde nog een tweede matchmakingsbijeenkomst op vrijdag 22 januari 2021. De deadline voor de verplichte vooraankondiging is 25 februari 2021.
Welke verschillende plaatselijke maatregelen kunnen gemeentes nemen om gezondheidsverschillen tussen rijk en arm terug te dringen? En wat zijn hierbij de ethische dilemma’s?
Over de subsidieoproep NWA Gezondheidsverschillen komen vragen binnen over één van de uitgangspunten van de oproep: een systeembenadering. Omdat de deadline voor vooraankondiging nadert (25 februari) is ter verduidelijking hierover extra informatie beschikbaar gesteld op de programmapagina. Ook is het nog mogelijk aan te melden voor de tweede matchmakingsbijeenkomst op 22 januari.
In april en mei 2020 zijn twintig uitgebreide telefonische interviews afgenomen bij Arnhemse wijkbewoners, mensen die normaal gesproken deelnemen aan de activiteiten van sociale wijkinitiatieven. Tijdens de coronacrisis vielen deze zaken allemaal weg. Hoe gingen ze daarmee om? Wat ging wel door en hoe hielden mensen toch contact met elkaar? Project Zin in de Wijk onderzocht het (ronde Sociaaleconomische gezondheidsverschillen).
RIVM onderzocht hoe het komt dat de daling van de perinatale sterfte stagneert. Een toename in het aantal vroeggeboortes, ongezonde leefstijl van aanstaande moeders en sociale factoren zoals laaggeletterdheid, taalachterstand, en armoede factoren zijn van invloed. Een van de aanbevelingen is onderzoek naar oorzaken en gevolgen van vroeggeboorte en hoe dat via preventie en zorg kan worden teruggedrongen.
Deze gecombineerde leefstijlinterventie is nu opgenomen in de basisverzekering. Dankzij de implementatie-impuls konden ze alle noodzakelijke stappen doorlopen. Nu is het tijd voor opschaling. Dit is het nieuwste artikel in de reeks kennisbenutting