Projectomschrijving

WE-STUDY: Een gezonde leefstijl voor (aanstaande) zwangeren en hun partner

Vraagstuk

Roken, alcohol gebruik, overgewicht en langdurige stress tijdens de zwangerschap kunnen negatieve effecten hebben op de gezondheid van de moeder tijdens en na de zwangerschap, en op de gezondheid van het kind. Verschillende interventies richten zich op deze leefstijlfactoren bij (aanstaande) zwangeren, maar blijken vaak niet effectief.

Onderzoek en verwachte uitkomst

De WE-STUDY heeft als doel om (aanstaande) zwangeren en hun partners te ondersteunen om zo gezond mogelijk te leven. Uniek is dat we niet starten vanuit het risicogedrag, maar dat we kijken hoe een gezonde leefstijl past bij wat de vrouwen en haar partner zelf willen (autonomie) en bij wie ze willen zijn, nu en als toekomstige ouder (identiteit).

Met de doelgroep en zorgverleners worden interventiestrategieën ontwikkeld om een gezonde leefstijl af te stemmen op de identiteit en autonomie van vrouw en partner, en wordt een actieplan gemaakt die daar bij past. In het actieplan is, indien nodig, ondersteuning vanuit zowel het medische als het sociale domein mogelijk. Daarnaast wordt een training ontwikkeld voor zorgverleners om te leren hoe ze de eigen identiteit en autonomie van hun cliënten kunnen koppelen aan een gezonde leefstijl en hoe ze op een goede manier hierover kunnen communiceren. Vervolgens wordt in dit project onderzocht wat de effecten zijn van de strategieën en de training.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website