Mobiele menu

Versterken van interprofessioneel samenwerken in het Poortwachterproces door interprofessioneel leren. Ontwikkeling en evaluatie van multidisciplinair onderwijs en casuïstiekbespreking voor bedrijfsartsen, verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen.

Projectomschrijving

Vraagstuk

Binnen de huidige praktijk van arbeid en gezondheid zijn professionals vooral gericht op hun eigen rol en verantwoordelijkheden om (zieke) werkenden te ondersteunen bij re-integratie en de beoordeling van belastbaarheid. Een sleutel voor verbetering van de kwaliteit van het poortwachtersproces ligt in betere samenwerking en onderlinge afstemming tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen, inclusief het eenduidig beschrijven van belastbaarheid en re-integratiemogelijkheden. Een eerste stap naar het vormen van een gemeenschappelijk begrippenkader is het nieuwe multidisciplinaire instrument en leidraad voor de Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid & Re-integratiemogelijkheden (BAR) voor verzuimende werkenden. Daarnaast is er in het stimuleren van betere samenwerking behoefte aan gezamenlijk multidisciplinair onderwijs voor de drie beroepsgroepen, o.a. een gezamenlijke training in het toepassen van het BAR instrumentarium in de praktijk.

Onderzoek

Dit project is door ZonMw opgedeeld in fase 1 en 2, en richt zich op het bevorderen van interprofessioneel samenwerken door middel van interprofessioneel leren. Het doel van het project is om multidisciplinair onderwijs en gezamenlijke casuïstiekbespreking te ontwikkelen, uit te testen, te evalueren en te implementeren. Hierbij wordt onderzocht hoe gezamenlijk onderwijs kan bijdragen aan betere communicatie en meer samenwerking tussen de drie beroepsgroepen. Fase 1 duurt een jaar, Fase 2 zal in de winter van 2022/2023 starten en duurt drie jaar.

Verwachte uitkomst

Door het volgen van gezamenlijk onderwijs kunnen de drie beroepsgroepen meer inzicht krijgen in de rol van de ander in het hele traject rondom gezondheid, ziekte, re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Op deze manier kan de expertise van alle drie beroepsgroepen optimaal worden benut voor effectievere re-integratieprocessen voor (zieke) werkenden en ook hun werkgevers.   

Betrokken organisaties

Amsterdam UMC, Kwaliteit op Maat (KOM), Nederlandse vereniging voor Arbeids-en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB), Nederlandse vereniging van Arbeidsdeskundigen (NVvA), Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG), Organisatie voor Vitaliteit, Activering en Loopbaan (OVAL)

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Binnen de huidige praktijk van arbeid en gezondheid zijn professionals vooral gericht op hun eigen rol en verantwoordelijkheden om (zieke) werkenden te ondersteunen bij re-integratie en de beoordeling van belastbaarheid. Een sleutel voor verbetering van de kwaliteit van het poortwachtersproces ligt dus in betere samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen. Om (zieke) werkenden beter te kunnen ondersteunen bij het re-integratieproces is goede samenwerking en onderlinge afstemming tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen cruciaal, inclusief het eenduidig beschrijven van belastbaarheid en re-integratiemogelijkheden tijdens het Poortwachter proces. Een eerste stap naar het vormen van een gemeenschappelijk begrippenkader is het nieuwe multidisciplinaire instrument en leidraad voor de Beschrijving Arbeidsbelastbaarheid & Re-integratiemogelijkheden (BAR) voor verzuimende werkenden. Het BAR instrumentarium beoogt om op basis van een gemeenschappelijk begrippenkader op een eenduidiger manier te communiceren over de belastbaarheid van een (zieke) werkende en zijn/haar re-integratiemogelijkheden. Om betere samenwerking te stimuleren is er behoefte aan gezamenlijk multidisciplinair onderwijs voor de drie beroepsgroepen, o.a. een gezamenlijke training in het toepassen van het BAR instrumentarium in de praktijk. Door het volgen van gezamenlijk onderwijs kunnen professionals meer inzicht krijgen in het perspectief en de rol van de ander in het hele traject rondom gezondheid, preventie, ziekte, re-integratie en arbeidsongeschiktheid. Op deze manier kan de expertise van de drie beroepsgroepen optimaal worden benut voor effectievere re-integratieprocessen voor de (zieke) werkende en ook hun werkgevers. Het bevorderen van interprofessionele samenwerking staat daarom centraal in dit project. Het doel van het project is om multidisciplinair onderwijs en gezamenlijke casuïstiekbespreking te ontwikkelen, uit te testen, te evalueren en te implementeren. Hierbij wordt onderzocht hoe gezamenlijk onderwijs kan bijdragen aan betere communicatie en meer samenwerking tussen bedrijfsartsen, arbeidsdeskundigen en verzekeringsartsen? Hoe een methodiek voor multidisciplinaire casuïstiekbespreking ontwikkeld en geïmplementeerd kan worden? In hoeverre samenwerkingsgedrag verbeterd en het verschil van inzicht over belastbaarheid en re-integratiemogelijkheden tussen de drie beroepsgroepen verminderd? En in hoeverre de tevredenheid verbeterd van (zieke) werkenden, werkgevers en UWV over de verleende zorg? Het onderzoek binnen dit project wordt uitgevoerd aan de hand van de principes van realistische evaluatie om de werkingsmechanismen, contextuele omstandigheden en (rand)voorwaarden inzichtelijk te maken over de werking van multidisciplinair onderwijs en gezamenlijke casuïstiekbespreking voor de drie beroepsgroepen. Het ontwikkelde onderwijs wordt voor kwaliteitsborging onafhankelijk gemonitord (proces) en geëvalueerd (effect).

Kenmerken

Projectnummer:
10320042110001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
P.C.J. Oomens
Verantwoordelijke organisatie:
Amsterdam UMC Locatie AMC