Projectomschrijving

Vraagstuk

Er is steeds meer belangstelling voor parttime ondernemen als weg om weer aan het werk te komen. De eerste resultaten laten zien dat gemeenten met parttime ondernemerschap in de bijstand een aanzienlijke uitstroom realiseren en uitkeringskosten besparen. Welke elementen zorgen voor het succes van parttime ondernemen?

Onderzoek

De doelstelling van dit onderzoek was achterhalen wat de werkzame bestanddelen zijn van het (re-integratie) instrument parttime ondernemen. Bij parttime ondernemen als (re-integratie-)instrument wordt de klant begeleidt bij zijn ondernemerschap maar ook begeleidt richting een baan als werknemer. Dit kan voor veel verschillende soorten doelgroepen worden ingezet, variërend van ondernemers die net instromen in de bijstand tot bijstandsgerechtigden die al lang in de uitkering zitten.Ook de de kosten en baten van van dit instrument zijn in beeld gebracht.

Uitkomst

Parttime ondernemen heeft een positief effect op de activering en re-integratie van bijstandsgerechtigden. Zij doen werkervaring, vaardigheden en nieuwe contacten op. Parttime ondernemen als re-integratie-instrument lijkt zich bovendien terug te verdienen, o.a. door besparingen op uitkeringen. Dit onderzoek geeft handvatten voor de inrichting en uitvoering van parttime ondernemen door gemeenten.

Producten

Zie ook:

Artikel Trots op je vak: Van het een komt vaak het ander: werk

Betrokken organisaties

Gemeente ’s Hertogenbosch, gemeente Groningen, gemeente Den Haag, gemeente Assen, gemeente Deventer, gemeente Tilburg en RadarAdvies.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website