Eén op de vijf vrouwen in Nederland is ooit fysiek mishandeld door een partner of ex-partner (FRA, 2014). Economische afhankelijkheid is één van de risicofactoren van (herhaling van) partnergeweld en er zijn indicaties dat participatie bevorderlijk is voor het herstel ná partnergeweld (Bouma, Berry & Römkens, 2021). De interventie Nieuwe Toekomst (DNT) richt zich op het bevorderen van participatie en economische zelfstandigheid van vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld.
Van 2018-2021 voerde Atria een mixed methods onderzoek uit naar de effectiviteit en werkzame mechanismen van DNT. In de effectmeting is in acht interventie- en acht controlegemeenten een survey uitgezet onder vrouwelijke slachtoffers van partnergeweld (n=137, vijf metingen, 1,5 jaar). Gelijktijdig is een procesevaluatie uitgevoerd en zijn interviews afgenomen met stakeholdersgroepen ‘hulpverlening’, ‘re-integratie’ en ‘DNT’ (n=51) en met deelneemsters (n=12) en zijn twee DNT-groepen geobserveerd.
Er zijn geen significante effecten gevonden. Wel is de richting van de gevonden effecten in lijn met de hypotheses, zet het aanbieden van DNT (door een reeks werkzame mechanismen) een sociaal proces in gang richting de gewenste uitkomsten en is het zeer plausibel dat DNT leidt tot toename van economische zelfstandigheid en controle over het eigen leven. De bevindingen zijn opgenomen in het rapport ‘Een nieuwe toekomst voor slachtoffers van (ex-)partnergeweld’ (Bouma & Steijaert, 2022), welke afsluit met aanbevelingen voor doorontwikkeling en implementatie.
Op de webpagina van de Nieuwe Toekomst is meer informatie te vinden over de interventie, het evaluatieonderzoek mechanismen en gerelateerd onderzoek.
Literatuurstudie 'Financiële (on)afhankelijkheid van vrouwen en partnergeweld: wat is het verband?
Rapportage effectmeting 'Een nieuwe toekomst voor slachtoffers van (ex-)partnergeweld'
Infographic samenvatting onderzoek
Artikel Sociale vraagstukken 'Financieel onafhankelijk zijn beschermt vrouwen niet per se tegen partnergeweld'
Presentatie 'Uitkomsten evaluatie De Nieuwe Toekomst'
Atria - Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis, i.s.m. Panteia, Universiteit van Amsterdam en Stichting 180. Het onderzoek is uitgevoerd in de gemeenten Alkmaar, Amsterdam, Apeldoorn, Den Haag, Enschede, Emmen, Groningen, Haarlem, Heerlen, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Rotterdam, Utrecht, Zaanstad en Zwolle.