Mobiele menu

Self-regulation and tailored environmental information as novel strategies for nutrition education among adults; development and evaluation of two intervention programs

Projectomschrijving

Gezond eten heeft belangstelling. Toch blijkt het voor veel mensen moeilijk om gezond te gaan eten. Daarom is het programma ‘Gezond eten, hoe doe je dat’ ontwikkeld. Het programma is bedoeld voor volwassenen en is beschikbaar via Internet. Gebruikers krijgen op-maat gemaakt advies over de inname van groente, fruit, hoog-energetische snacks en verzadigd vet. Het programma richt zich op bewustwording van de huidige inname, kiezen voor verandering, stellen van doelen en maken van plannen om de verandering daadwerkelijk te maken (basisversie). Daarnaast is ook gekeken naar de toegevoegde waarde van het geven van op-maat informatie over beschikbaarheid en prijs van gezonde voedingsproducten in de supermarkt waar een gebruiker meestal boodschappen doet (plus-versie). De evaluatiestudie liet zien dat de basisversie effectief was in het verlagen van de inname van hoog-energetische snacks en verzadigd vet. De plus-versie was effectief in verlagen van de inname van snacks en vet en in het verhogen van de fruit inname. De effecten werden gevonden op de korte en middellange termijn.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Unhealthy food intake patterns such as excess energy, high (saturated) fat and low fruit and vegetable intakes are among the most important risk factors for the ZonMw priority diseases, cardiovascular diseases, cancers, type 2 diabetes and overweight/obesity. Unhealthy food intake patterns are highly prevalent in the Netherlands, and modifying these may contribute to an improvement in public health. Innovative approaches that address the most important determinants of the behaviour change process are needed to equip people to make healthy choices and maintain these changes. This project aims to develop and evaluate the efficacy of two versions of an Internet delivered computer-tailored intervention targeting (saturated) fat, high-energy snack and fruit and vegetable intakes among adults from different socio-economic backgrounds. The interventions are novel and diverge from existing nutrition interventions, since they will be based on self-regulation theory and be aimed at inducing self-regulation processes for dietary behaviour. One version of the intervention in addition incorporates individually-tailored environmental information on opportunities for healthy food options in the neighbourhood and home food environments. The interventions will be evaluated in a three group randomised controlled trial. The two interventions will be mutually compared and be compared to a ‘generic information’ control group. Effects on dietary intakes and BMI will be evaluated at one and six and twelve months post intervention. Participants will be adults aged 20 – 65 years, residing in socio-economically deprived and advantaged neighbourhoods. The efficacy of the interventions will be evaluated among the whole study population, and also among lower and higher socio-economic groups.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
2001100021
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2010
2014
Onderdeel van programma:
Projectleider en penvoerder:
Dr. A. Oenema
Verantwoordelijke organisatie:
Maastricht Universitair Medisch Centrum+