Verslagen

Eindverslag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

In dit pilot project werd in 4 fases onderzocht of het mogelijk is om maaltijden aan te passen aan voedselvoorkeuren van ouderen met een slechte eetlust, en zo de energie- en eiwitinname te verhogen. Uit epidemiologisch onderzoek in Fase 1 bleek dat het voedingspatroon van ouderen met een slechte eetlust op verschillende aspecten verschilt van het voedingspatroon van ouderen met een goede eetlust. In Fase 2 werden met behulp van ‘forced-choice’ experimenten met de computer door middel van foto’s van voedselproducten een aantal specifieke voedselvoorkeuren bij ouderen met een slechte eetlust geïdentificeerd. In Fase 3 werd middels een cross-over experiment getest of het aanpassen van de warme maaltijd aan de voorkeuren van ouderen met een slechte eetlust (geïdentificeerd op basis van Fasen 1 en 2) leidt tot een hogere energie en eiwit-inname. Het experiment werd uitgevoerd bij 19 oudere vrouwen met een slechte eetlust. De resultaten laten zien dat de energie- en eiwitinname hoger was bij aangepaste maaltijd dan bij de vergelijkbare normale warme maaltijd. Aanpassingen aan het nagerecht hadden geen effect op energie- en eiwitinname. In Fase 4 werd in een workshop met externe partijen, zoals instellingskeukens, maaltijdproducenten en diëtisten in verpleeg- en verzorgingshuizen, werd geconcludeerd dat de benadering van het aanpassen van de warme maaltijd aan voorkeuren van ouderen zeker potentie heeft, maar dat er nog meer onderzoek nodig is naar de effectiviteit van maaltijdaanpassingen, en ook meer uitwerking nodig is om maaltijdaanpassingen in grootkeukens te realiseren.

Resultaten
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

Uit de resultaten van dit pilot project bleek dat ouderen met een slechte eetlust een ander voedingspatroon hebben dan ouderen met een goede eetlust. Ook blijken zij specifieke voedselvoorkeuren te hebben, bijvoorbeeld voor vezelrijke gerechten met saus, koolhydraatrijke, vaste voedingsmiddelen, en variatie in eiwitrijke voedingsmiddelen. Met behulp van deze informatie werden warme maaltijden aangepast en in een test setting aan oude vrouwen met een slechte eetlust geserveerd. De aangepaste warme maaltijden bleken tot een hogere energie- en eiwit inname te leiden dan vergelijkbare normale warme maaltijden. Nagerechten bleken in ruime maaltijden te worden geconsumeerd, zowel de aangepaste als de normale nagerechten. Uit een workshop met eindgebruikers werd geconcludeerd dat na bevestiging in aanvullend haalbaarheid- en effectiviteitsonderzoek, deze maaltijdaanpassingen goed gebruikt kunnen worden om de voedselconsumptie van ouderen met slechte eetlust te verbeteren.

Samenvatting van de aanvraag

Samenvatting
Dit item is dichtgeklapt
Dit item is opengeklapt

A poor appetite is reported by 11-15% of community-dwelling and 19-66% of institutionalized older persons. Poor appetite in older persons lowers food intake and increases the risk of developing undernutrition and early mortality independent of health and functional status. Ensuring sufficient food intake is a major challenge for health professionals, institution caterers and older persons with a poor appetite themselves. Treatment of poor appetite by orexigenic drugs is not without serious side effects. To increase energy intake drink supplements are often provided but their effect is limited, also due to the fact that they are not well tolerated by older persons and compliance is generally low. Therefore, novel solutions to increase energy intake in older persons with a poor appetite are needed.

To overall aim of this pilot project is to develop a sound scientific basis as well as a clear strategy for a future intervention study in older persons with poor appetite which aims to prevent the development of undernutrition in these high-risk persons through feasible meal adaptations.

The pilot project will address four specific research aims: (1) Identify differences in food preferences between older persons with a poor appetite and those with a good appetite using an epidemiological approach; (2) Experimentally confirm the identified differences in food preference between older persons with a poor appetite and older persons with a good appetite and rank the food preferences of persons with a poor appetite according to their level of importance; (3) Test whether the actual food intake of meals adapted to optimally meet the highest ranked food preferences of older persons with poor appetite is higher compared with the actual food intake of suboptimal meals; and (4) Develop, in close collaboration with end-users, a guideline for feasible meal adaptations at similar costs to improve food intake of older persons with a poor appetite.

The project will consist of four research phases. In PHASE 1 potential differences in food consumption between older persons with a good appetite and with those with a poor appetite will be investigated to identify potential differences in food preferences. Food consumption data from two large epidemiological studies among older persons; the Health, Aging and Body Composition Study and the Dutch Hoorn Study; will be used to identify consistent food preferences. PHASE 2 will consist of a novel 'forced-choice' experiment among 150 older persons with a good appetite and 150 older persons with a poor appetite. We will efficiently recruit these persons using ongoing screening for undernutrition in the hospital, nursing/residential home and home care setting. Using a series of pairwise photographs of food products on a portable computer, older persons will be asked to select the product that they would prefer to eat now. The foods products and pairs presented in this experiment will be based on the identified food preferences in phase 1. This experiment will allow a ranking of the specific food preferences of older persons with a poor appetite. In PHASE 3 we will invite 30 older persons with a poor appetite to visit our research facilities twice to eat a cooked meal consisting of an entree, main course and dessert under standardized conditions. Using a cross-over design with random order, they will eat an optimal meal adapted according to the food preferences identified in phase 2 during one visit and a suboptimal meal during the other visit. The difference in energy intake between the optimal and suboptimal meal will be the main outcome of the study. Based on the identified food preferences an evidence-based guideline for feasible meal adaptations will be developed in PHASE 4 in close collaboration with food caterers (including home-delivered meal services) and kitchen staff from large institutions preparing food for older persons. This collaboration with end-users will increase implementation of the research findings and will ensure that the guidelines we aim to develop will be both feasible and appli

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website