Projectomschrijving

De meeste stoppen met roken interventies richten zich op rokers die al gemotiveerd zijn om te stoppen met roken. Bij ongemotiveerde rokers slaan dit soort interventies hierdoor minder aan. In dit ZonMW-project hebben we daarom een online interventie ontwikkeld die zich specifiek richt op ongemotiveerde, 'hardcore' rokers. Deze interventie laat hardcore rokers op een ongedwongen wijze reflecteren op hun rookgedrag en gebruikt hiervoor onder andere technieken uit de motiverende gespreksvoering.

In een focusgroepstudie en een online survey hebben we de belangrijkste voor- en nadelen van roken en stoppen onder hardcore rokers uitgevraagd. Vervolgens hebben we in twee experimenten verschillende technieken voor de online interventie getest. Op basis van deze studies hebben we tot slot de online interventie ontwikkeld.

We hebben de interventie experimenteel getest. Hardcore rokers bleken na het doorlopen van onze interventie meer open te staan voor vervolginformatie over stoppen met roken dan hardcore rokers in de controlegroep. Daarnaast gingen hardcore rokers uit de interventiegroep iets minder roken.

Naar boven
Direct naar: NavigatieDirect naar: InhoudDirect naar: Onderkant website