Projectomschrijving

Bianca-in-de buurt: samen films maken verbetert geestelijke gezondheid

Vraagstuk

Media hebben invloed op het sociale leven van mensen. Media kunnen dus ook ingezet worden om het leven te verbeteren en om geestelijke gezondheid te bevorderen. De zogeheten Bianca-films op de lokale tv nodigen mensen uit met elkaar te spreken over hun alledaagse ervaringen met stress en de bronnen daarvan. En over de mogelijkheden om het sociale leven en hun veerkracht te verbeteren. Werkt dit?

Onderzoek

Het participatieve mediaproject Bianca-in-de buurt (www.biancaindebuurt.nl) onderzocht hoe media de geestelijke gezondheid kunnen bevorderen in wijken met een lage sociaaleconomische status (SES).

Uitkomst

Mediaprojecten leveren een bijdrage aan geestelijke gezondheidsbevordering van groepen met een lage SES. Dat kan als de uitingen zich richten op het stimuleren van een gedeeld begrip van ieders sociale werkelijkheid en mogelijkheden aanreiken voor stressvermindering. De productie moet het gevoel geven: ‘Dit gaat over ons!’ Participatie van buurtbewoners bij het maken van een mediaproductie is daarvoor cruciaal.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website