Projectomschrijving

Het jojo-effect onderzocht

Op gewicht blijven na afvallen blijkt lastig. Tot wel 80% van de mensen gaat binnen twee jaar weer terug naar het oude gewicht. Als gevolg van afvallen ontstaat stress in de vetcellen. Wij hebben onderzocht of deze vetcel-stress een mogelijke oorzaak is van deze gewichtstoename. We hebben mensen met overgewicht ca. 10% laten afvallen in 5 weken of in 3 maanden. Na nog 4 weken op het verlaagde gewicht te zijn gehouden, werden de personen 9 maanden later opnieuw gezien. Voor onderzoek werden bloed en stukjes vetweefsel afgenomen en werden gewicht, bloeddruk en andere lichaamskenmerken bepaald.

 

Vetcel-stress

We zijn erin geslaagd een verband te leggen tussen stressfactoren in het vetweefsel en de kans op gewichtsstijging na afvallen. Daarnaast zijn een aantal moleculaire en genetische factoren blootgelegd die daarbij een rol spelen. Deze resultaten ondersteunen het beeld dat vetcel-stress gewichtsstijging na afvallen bevordert. Tevens lijkt een afname van de activiteit van ontstekingscellen in het vetweefsel een grotere kans te bieden om na afvallen op gewicht te blijven.

 

Crashdieet laat niet sneller aankomen

Er was geen verschil tussen een crashdieet en een langzaam dieet in het risico om weer aan te komen. Tegelijk bleek dat langzaam afvallen leidt tot minder verlies van de hoeveelheid vetvrije massa (lees: spieren). Het is belangrijk het verlies van vetvrije massa tijdens een dieet zoveel mogelijk te beperken, omdat dit geassocieerd is met meer gewichtstoename na het dieet. Kortom: de puzzel over het jojo-effect is nog niet compleet, maar deze studie heeft weer wat stukjes opgeleverd.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website