Projectomschrijving

Early diagnosis of coeliac disease in the Preventive Youth Health Care Centres in the Netherlands (GLUTENSCREEN)

Vraagstuk

Coeliakie wordt veroorzaakt door intolerantie voor gluten. Hierdoor ontstaat een chronische ontstekingsreactie in de dunne darm die leidt tot beschadiging van het slijmvlies. De behandeling bestaat uit een glutenvrij dieet. Hoewel coeliakie regelmatig voorkomt, wordt het niet altijd herkend. Dit is te wijten aan de verschillende symptomen die kunnen voorkomen. Tegen elke kind met gediagnosticeerde coeliakie staan 7 kinderen met niet-gediagnosticeerde en dus onbehandelde coeliakie. Primaire preventie, het verkrijgen of het behouden van tolerantie voor gluten, is niet mogelijk gebleken. Secundaire preventie, het vroegtijdig opsporen van de ziekte lijkt de enige mogelijkheid. Dit kan door actief te zoeken naar coeliakie (case-finding).

Onderzoek

Bij symptomatische kinderen tussen 12 maanden en 4 jaar die het consultatiebureau bezoeken in de regio Kennemerland zal een vragenlijst met coeliakie gerelateerde klachten worden afgenomen. Indien één of meer vragen positief beantwoord worden, zal een sneltest op coeliakie-antistoffen worden verricht. Tevens zullen de kosteneffectiviteit en ethische aspecten van deze nieuwe methode naar het vroegtijdig opsporen van coeliakie worden geëvalueerd.

Verwachte uitkomst

Op het consultatiebureau is case finding naar coeliakie bij kinderen haalbaar, kosteneffectief en geaccepteerd door de Nederlandse bevolking.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website