Projectomschrijving

Voorkomen van overbehandeling bij baarmoederhalskanker

Vraagstuk

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is erop gericht om preventief voorloperstadia van baarmoederhalskanker (CIN2/3) aan te tonen en te behandelen. Echter, een groot deel van deze voorloperstadia geneest spontaan (regressie). Momenteel worden alle voorstadia behandeld, wat leidt tot overbehandeling.

Onderzoek

In dit onderzoek is onderzocht of de QIAsure methyleringstest kan voorspellen welke CIN2/3 afwijkingen spontaan in regressie gaan. In totaal hebben 114 vrouwen deelgenomen. De standaardbehandeling van CIN2/3, chirurgische excisie, werd vervangen door een afwachtend beleid.

Uitkomst

CIN2/3 afwijkingen met een negatieve methyleringstest bleken veel vaker in regressie te gaan (74.7%) vergeleken met CIN2/3 afwijkingen met een positieve methyleringstest (51.4%). Het regressiepercentage was het hoogst (88.4%) onder vrouwen met milde cytologische afwijkingen in het uitstrijkje en een negatieve methyleringstest. Samenvattend, vrouwen met een negatieve methyleringstest tonen veel spontane regressie. Indien zij ook milde cytologische afwijkingen op het uitstrijkje hebben kan een afwachtend beleid van tenminste 2 jaar gevoerd worden.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website