Projectomschrijving

Het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker is erop gericht om voorloperstadia van baarmoederhalskanker (CIN2/3) aan te tonen en te behandelen ter voorkoming van baarmoederhalskanker. Echter, een groot deel van deze voorloperstadia, vooral die gevonden bij jonge vrouwen, geneest spontaan. Behandeling was in dat geval niet nodig geweest. Op dit moment kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen CIN2/3 afwijkingen met een laag risico op
progressie tot kanker op de korte termijn, waarbij directe behandeling niet noodzakelijk is, en CIN2/3 met een hoog progressie risico, die directe behandeling behoeven. Overbehandeling is problematisch omdat het een risico met zich meebrengt op vroeggeboorte bij eventuele toekomstige zwangerschappen.

Doelstelling van dit project is om aan te tonen dat het testen van DNA-methylering in cellen van een uitstrijkje het onderscheid tussen regressieve en mogelijk progressieve CIN2/3 afwijkingen kan maken en daardoor overbehandeling van CIN2/3 kan voorkomen.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website