Projectomschrijving

Bloedtest voor vroege opsporing van alvleesklierkanker

Vraagstuk

Steeds meer mensen worden gediagnosticeerd met alvleesklierkanker. Het sterftepercentage aan alvleesklierkanker ligt momenteel al hoger dan voor borstkanker. De ziekte wordt laat ontdekt waardoor in maar 20% van de patiënten de ziekte in een stadium is waarbij de tumor nog operabel is. In alle andere gevallen heeft de tumor zich reeds uitgebreid naar de omliggende organen en andere structuren. Het is van groot belang dat er een test wordt ontwikkeld waarbij alvleesklierkanker in een vroeg stadium ontdekt kan worden.

Onderzoek

Het onderzoek is gericht op ontwikkeling van een set signaalstoffen (biomarkers) die specifiek zijn voor alvleesklierkanker. Dit onderzoek vindt plaats met behulp van 'Massaspectrometrie', een apparaat dat de suikers (aanwezig op deze eiwitten) die in het bloed circuleren kan meten en identificeren.

Uitkomst

Door suikerprofielen van alvleesklierkanker patiënten naast de profielen van gezonde vrijwilligers te zetten hebben wij een groep suikers (glycanen) gevonden die specifiek zijn voor alvleesklierkanker. De gevonden resultaten zijn gemeten in patiënten met (erfelijke) alvleesklierkanker in samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Tevens is de ontwikkeling van een vingerprik als vervanging van het buisje bloed in een ver stadium. De resultaten hiervan zien er zeer veelbelovend uit. Door middel van deze vingerprik en een paar druppels bloed kunnen in de toekomst mogelijk grotere groepen mensen onderzocht worden op alvleesklierkanker.

 

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website