Projectomschrijving

Plusoptix: net zo effectief als het standaard oogonderzoek in de JGZ?

Vraagstuk

Om bij kinderen oogafwijkingen als een lui oog op te sporen, voert de jeugdgezondheidszorg (JGZ) een standaard oogonderzoek uit. Op de leeftijd van 3-6 jaar gebeurt dat onder andere via een kaart met plaatjes of symbolen. Het oogonderzoek kan ook met het autorefractie-apparaat Plusoptix, waarbij een soort foto van de ogen wordt gemaakt. Bij afwijkingen volgt uitgebreid onderzoek in het ziekenhuis. Werkt dit net zo goed?

Onderzoek

In dit project zijn de uitkomsten en kosten van beide manieren van het testen op oogafwijkingen vergeleken. De resultaten kunnen helpen het oogonderzoek bij de JGZ te verbeteren wat betreft kwaliteit en kosten.

Uitkomst

De resultaten hingen af van de leeftijd. Voor 3-jarigen is alleen het onderzoek met de Plusoptix beter, terwijl de kaart met symbolen op 5 en 6 jaar het beste alternatief lijkt. De Plusoptix-test duurt bij alle leeftijden meer dan de helft korter. Met beide testen lukte het niet om alle kinderen met een lui oog op te sporen. JGZ-medewerkers en ouders vonden de autorefractie-test goed uitvoerbaar en acceptabel.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website