Projectomschrijving

Probleemstelling

Drie gemeenten stellen in co-creatie met inwoners en lokale partners een integrale wijkgerichte gezondheidsaanpak op en voeren die uit om gezondheidsachterstanden terug te dringen. Doelgroep zijn inwoners met gezondheidsachterstand in wijk Stevenshof (gemeente Leiden), wijk Alphen Noord (gemeente Alphen aan den Rijn) en wijk Zuidwest (gemeente Den Haag).

Aanpak

Het samenwerkingsverband bestaat uit procesbegeleiders gemeenten, academische werkplaats publieke gezondheid, werkplaats sociaal domein, GGD Haaglanden, GGD Hollands Midden, Zorgbelang Zuid Holland en RIVM. Zij verkennen wat inwoners in de drie wijken belangrijk vinden en sluiten hierop aan met erkende interventies.  Dit gebeurt in twee fasen: Fase 1: opstellen integrale wijkplannen met en door inwoners (2018 – 2019). Fase 2: uitvoeren van plannen met een mix van erkende interventies die bij de drie wijken passen (2019 – 2022). Versterken van integrale aanpak en samenwerking in gemeenten zijn van belang in het project.

Projectleiders

Drs. E.G.T. van Steekelenburg, MPH; GGD Hollands Midden

Producten

Filmpje Gemeente Den Haag - Tref. Morgenstond
Filmpje  Gemeente Alphen aan de Rijn - Welzijn op recept
Filmpje Gemeente Leiden - Stevenshof Vitaal
Filmpje Project Wijzer in de Wijk

Tijdens de 3e leernetwerkbijeenkomst (29 september 2020) stond dit project centraal. Bekijk hier de verslagen van alle leernetwerkbijeenkomsten van Aan de slag met preventie in uw gemeente.  

Bekijk dit project in het hoofdstuk Preventief gemeentebeleid in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Bekijk ook de film in deze publicatie: In beeld: zo werken lokale consortia aan kennis en inzicht voor preventief gemeentebeleid

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website