In Nederland bestaan sociaaleconomische verschillen in levensverwachting, chronische aandoeningen en ongezond gedrag. In dit project is het uitgangspunt dat deze verschillen kleiner kunnen worden als kinderen op jonge leeftijd een optimale cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling doormaken. Dit kan zowel gunstig zijn voor het uiteindelijk behaalde opleidingsniveau, als voor gezond gedrag in de puberteit. De omstandigheden waarin kinderen van ouders uit lagere en hogere sociaaleconomische groepen opgroeien (thuis, op school en in de buurt) kunnen verschillen, en mogelijk zo bijdragen aan het ontstaan van sociaaleconomische verschillen in cognitieve en sociaaleconomische ontwikkeling
In dit project wordt onderzocht in hoeverre deze omstandigheden bijdragen aan het ontstaan van sociaaleconomische verschillen in cognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Hiervoor worden gegevens geanalyseerd van twee grote bestaande onderzoeken, de “Generation R studie”, en het “Als ik later groot ben project”.
Bekijk dit project in het hoofdstuk Sociaal economische gezondheidsverschillen: lokale aanpak en verklarend onderzoek in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)