Waarom hebben mensen met een lagere sociaal economische status (SES) vaker gezondheidsproblemen en geldt dit ook vaak voor hun kinderen? Dit onderzoek bekijkt welke SES indicatoren; opleidingsniveau, inkomen en sociale achterstand van de buurt, een causaal effect hebben op lichamelijke en mentale gezondheid.
Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van twee ‘natuurlijke’ experimenten: discordante tweelingen en Mendelian Randomization (MR). In het eerste onderzoek wordt gekeken naar genetisch identieke tweelingen die verschillen in SES. In het tweede onderzoek wordt gebruik gemaakt van het feit dat welke genen iemand van zijn ouders erft gebaseerd is op toeval.
Als er een causale relatie bestaat tussen SES en gezondheid dan is de verwachting dat
1) de helft van de tweeling met een hogere SES een betere gezondheid heeft dan zijn/haar tweelingbroer/zus.
2) kinderen met een genetische aanleg voor een hoger SES een betere gezondheid hebben dan hun ouders.
Er is onder andere een eerste pre-print verschenen die voortkomt uit het project: Investigating the Genetic Architecture of Non-Cognitive Skills Using GWAS-by-Subtraction
Bekijk dit project in het hoofdstuk Sociaal economische gezondheidsverschillen: lokale aanpak en verklarend onderzoek in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)