Projectomschrijving

Vraagstuk

In achterstandswijken wonen relatief veel ouderen met gezondheidsachterstanden. In dit project werden de effecten van een buurtprogramma “Community Wise” onderzocht op positieve gezondheid; fysieke vitaliteit, veerkracht en sociale vitaliteit, in 12 bijeenkomsten met sport, spel en andere actieve werkvormen.

Onderzoek / werkwijze

Deelnemers voerden fysieke testen uit, vulden vragenlijsten in, en namen deel aan focusgroepen en interviews, aan het begin, het einde van Community Wise, na 6 en 12 maanden.

Uitkomst

Deelnemers kunnen baat hebben bij het programma. Bij een deel van de deelnemers (137 in 11 groepen) verbeterde o.a. het uithoudingsvermogen, ervaarden meer eigen regie, positiever te denken en zich meer verbonden te voelen met de groep. De coronapandemie maakte het voor deelnemers lastig om activiteiten en contacten voort te zetten.

Producten

De kennis is verspreid via wetenschappelijke tijdschriften, websites en presentaties. Naast o.a. artikelen is een bereikstrategie infographic opgeleverd.

Folders over de uitvoering van het programma voor de deelnemers in Farmsum, Almelo en Buurstede.

Bekijk dit project in het hoofdstuk Wonen en leven in een gezonde wijk en omgeving in de catalogus ‘Dit zijn de voorlopige resultaten van de 35 projecten Gezonde wijk en leefomgeving’ (juni 2020)

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website