Projectomschrijving

Vraagstuk

Ouderlijke sensitiviteit is een belangrijke beschermende factor voor de ontwikkeling van het jonge kind. Een sensitieve ouder herkent de signalen van het kind en weet op het juiste moment en op gepaste wijze te reageren. Bij ouders die te maken hebben met veel stress door financiële, psychische of relatieproblemen en ingrijpende gebeurtenissen, kan sensitief opvoeden bemoeilijkt worden. Kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen daardoor al vroeg in het leven cognitief en sociaal-emotioneel op achterstand komen. Passende ondersteuning in deze fase kan het verschil maken.

Onderzoek

De interventie “Shantala Babymassage Individueel” is voor deze doelgroep als “theoretisch goed onderbouwd” opgenomen in de Nederlandse interventiedatabank. De interventie wordt momenteel bij enkele JGZ-organisaties toegepast tijdens drie huisbezoeken. Doel van dit JGZ-praktijkonderzoek is te meten of Shantala babymassage positieve effecten heeft op stress en sensitiviteit van moeders, en groei en ontwikkeling van baby’s.

Verwachte uitkomst

Vastgestelde effectiviteit van de interventie “Shantala Babymassage Individueel”, waardoor deze naar een hoger niveau van effectiviteit getild kan worden in de RIVM-database.

Naar boven
Direct naar: InhoudDirect naar: NavigatieDirect naar: Onderkant website