Mobiele menu

Wat is de optimale duur van een blaaskatheter bij mannen met een acute urineretentie?

Projectomschrijving

Mannen met een acute urineretentie (AUR) kunnen niet plassen en hebben een pijnlijke, volle blaas. De behandeling van een AUR is het plaatsen van een blaaskatheter. Hierna wordt geprobeerd om zonder katheter te kunnen plassen (een ‘trial without catheter’ of TWOC). Het is onbekend hoe lang een blaaskatheter moet blijven zitten bij mannen met een AUR. Bij een langere katheterduur is de kans op een urineweginfectie, bloed in de urine of meer pijn. Bij een te korte katheterduur is de kans dat het plassen weer niet lukt groter.
De onderzoeksvraag ‘wat is de optimale duur van een blaaskatheter bij mannen met een acute urineretentie?’ is één van de kennishiaten van de Wetenschapsagenda van de Nederlandse Vereniging van Urologie 2020-2024. Met de stimuleringssubsidie willen wij de praktijkvariatie in Nederland in kaart brengen. Daarnaast willen we voorspellers en kostendrijvers van een succesvolle TWOC in beeld brengen.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Door de stimuleringssubsidie zijn we in staat geweest om een projectgroep te vormen die gewerkt heeft aan een projectidee voor DoelmatigheidsOnderzoek Open ronde 2024. De centrale vraag is het verschil in effectiviteit, kosteneffectiviteit en kwaliteit van leven van een vroege versus een late katheterontwenning, gecombineerd met alfablokkertherapie bij mannen met een acute urineretentie. De projectgroep bestaat uit onderzoekers, urologen, een huisarts, een epidemioloog, een health technology expert en een patiëntvertegenwoordiger. Daarnaast hebben we de subsidie kunnen gebruiken om een SNAPSHOT studie op te zetten naar de praktijkvariatie van de katheterduur in Nederlandse ziekenhuizen. Inmiddels nemen 16 klinieken deel aan de studie en is de inclusie van patiënten in volle gang. Afronding van de inclusie wordt verwacht begin maart 2023. De doelen van vorming van een onderzoeksnetwerk en indiening van een projectidee zijn daarmee gehaald.

Kenmerken

Projectnummer:
10390092110026
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. J. van Ginkel
Verantwoordelijke organisatie:
Isala klinieken