Mobiele menu

Wat is de (kosten)effectiviteit van paramedische herstelzorg voor mensen met aanhoudende klachten na COVID-19: een vergelijking tussen twee gematchte cohorten

Projectomschrijving

Kort na het uitbreken van de coronapandemie is vanuit de overheid de regeling Paramedische Herstelzorg opgestart. Deze stelde mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 (long COVID) in staat gebruik te maken van paramedische zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dergelijke paramedische herstelzorg heeft tot doel de lange termijn klachten als gevolg van COVID-19 te verminderen met behulp van fysio-/oefentherapie, diëtetiek, logopedie en/of ergotherapie.

Doel

Het doel van dit onderzoek is het bepalen van de (kosten)effectiviteit van paramedisch herstelzorg bij long COVID patiënten.

Werkwijze

Dit doen we door de kosten en effecten van long COVID patiënten die paramedische herstelzorg hebben ontvangen te vergelijken met die van long COVID patiënten die geen paramedische herstelzorg hebben ontvangen. Daarvoor matchen we patiëntendata van 2 lopende cohortonderzoeken.

Context

Dit is een van de door ZonMw gefinancierde onderzoeken naar long COVID. Long COVID klachten, ook wel aanhoudende klachten na COVID-19 genoemd, hebben grote invloed op het leven van patiënten. Ze hebben gedurende een langere periode (langer dan 3 maanden) verschillende soorten aanhoudende klachten, zoals bijvoorbeeld reuk- en smaakverlies, aanhoudende benauwdheid of extreme vermoeidheid. Wij faciliteren deze onderzoeken, omdat zorgprofessionals en beleidsmakers behoefte hebben aan meer kennis over wat dit ziektebeeld veroorzaakt en hoe ze dit effectief kunnen aanpakken.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

Kort na het uitbreken van de coronapandemie is vanuit de overheid de regeling Paramedische Herstelzorg opgestart, welke mensen met aanhoudende klachten na COVID-19 (long COVID) in staat stelde gebruik te maken van paramedische zorg vergoed vanuit de basisverzekering. Dergelijke paramedische herstelzorg heeft tot doel de lange termijn klachten als gevolg van COVID-19 te verminderen met behulp van fysio-/oefentherapie, diëtetiek, logopedie en/of ergotherapie. Om een eerste beeld te krijgen van de klinische en financiële impact van de regeling Paramedische Herstelzorg is de ParaCov studie gestart. In deze studie zijn verschillende klinische en financiële uitkomstmaten gedurende een jaar gemeten bij personen, die vanwege COVID-19 een paramedische zorgverlener bezochten. Om geen mensen voor paramedische herstelzorg uit te sluiten heeft ParaCov geen controle groep. Hoewel essentiële informatie verzameld wordt binnen ParaCov om een uitspraak te kunnen doen over de lange termijn kosten en effecten van COVID-19 patiënten, is door het ontbreken van een controle groep moeilijk vast te stellen of paramedische zorg ook een (kosten)effectieve interventie is. Parallel aan de ParaCov studie is het RIVM bezig met een groot cohort onderzoek naar het ontstaan, de effecten en kosten van aanhoudende klachten na COVID-19; de longCOVID studie. Met dit voorstel vragen we financiering aan voor een junior onderzoeker, ondersteund door een senior epidemioloog/gezondheidseconoom, om de (kosten)effectiviteit te bepalen van paramedisch herstelzorg. Dit zal gedaan worden door analyses op de gematchte gegevens van de longCOVID studie van het RIVM (n=11.390) en ParaCov (n=1.441). Omdat deze aanvraag aansluit bij twee lopende cohorten is deze vrij beperkt van omvang (en kosten), maar zal leiden tot een zeer belangrijk resultaat, namelijk een eerste inschatting van de (kosten)effectiviteit van paramedische herstelzorg onder mensen met longCOVID.

Kenmerken

Projectnummer:
10430302130001
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2022
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
dr. J.M. van Dongen
Verantwoordelijke organisatie:
Vrije Universiteit Amsterdam