Mobiele menu

Nieuwe regels, nieuwe mogelijkheden: Opbouwwerk in tijden van Corona

Projectomschrijving

Doel

Dit project onderzocht de uitdagingen voor het opbouwwerk in tijden van COVID-19 en de 1,5-meter-samenleving. Er is geanalyseerd hoe samenlevingsopbouw ook ten tijde van een pandemie vorm kan krijgen.  

Resultaten

Resultaten laten zien dat COVID-19 de drie basistaken van het opbouwwerk - beschermen & versterken, stimuleren & ondersteunen, verbinden & beïnvloeden - onder druk zet. De kerntaken van het opbouwwerk krijgen nauwelijks gestalte zonder fysieke aanwezigheid van de opbouwwerker in de wijk. Resultaten tonen dat de tal van informele verbindingen tussen burgers uitgehold worden: niet alleen vanwege de praktische belemmeringen als gevolg van fysieke afstand, maar ook door een veranderende motivatie en attitude van burgers. Om met uitdagingen om te gaan passen de opbouwwerkers verschillende strategieën toe zoals stil, expliciet en creatief verzet; het principe van Kan-Wel; het smeden van allianties en het bieden van praktische ondersteuning. Blijven aanpassen, denken in scenario’s en kijken wat wel kan blijft het credo voor de opbouwwerkers in tijden van COVID-19 en de toekomst.

Producten

Titel: Waardering voor opbouwwerk tijdens corona alleen is niet genoeg
Auteur: Chantal van Lieshout Maja Rocak
Magazine: Sociale vraagstukken
Link: http://www.socialevraagstukken.nl
Titel: Opbouwwerk in tijden van COVID-19: samenvatting resultaten
Auteur: Maj Rocak Chantal van Lieshout Sabrina Keinemans
Link: https://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/werkplaats-sociaal-domein-zuyd
Titel: Nieuwe regels, nieuwe mogelijkheden: Opbouwwerk in tijden van Corona
Auteur: Chantal van Lieshout Maja Rocak Sabrina Keinemans
Titel: Opbouwwerk in tijden van COVID-19: Adviezen
Auteur: Maja Rocak Chantal van Lieshout Sabrina Keinemans
Link: https://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/werkplaats-sociaal-domein-zuyd
Titel: Nieuwe regels, Nieuwe regels nieuwe mogelijkheden: Opbouwwerk in tijden van COVID-19
Auteur: Maja Rocak Chantal van Lieshout Sabrina Keinemans
Link: https://www.zuyd.nl/onderzoek/lectoraten/werkplaats-sociaal-domein-zuyd
Titel: Corona verbindt!?
Auteur: Adrie van Someren
Titel: De wat-kan-wel attitude. Tips voor opbouwwerk ten tijde van een pandemie
Auteur: Chantal van Lieshout
Link: https://www.buurtwijs.nl/content/de-wat-kan-wel-attitude
Titel: Wat het opbouwwerk te wachten staat. ‘Alleen samen kunnen we de crisis aan’
Auteur: Chantal van Lieshout Maja Rocak Sabrina Keinemans
Link: https://www.werkplaatsensociaaldomein.nl/

Verslagen


Eindverslag

Dit project onderzocht de uitdagingen voor het opbouwwerk in tijden van COVID-19 en de 1,5-meter-samenleving. Resultaten laten zien dat COVID-19 de drie basistaken van het opbouwwerk - beschermen & versterken, stimuleren & ondersteunen, verbinden & beïnvloeden - onder druk zet. De kerntaken van het opbouwwerk krijgen nauwelijks gestalte zonder fysieke aanwezigheid van de opbouwwerker in de wijk. Resultaten tonen dat de tal van informele verbindingen tussen burgers uitgehold worden: niet alleen vanwege de praktische belemmeringen als gevolg van fysieke afstand, maar ook door een veranderende motivatie en attitude van burgers. Om met uitdagingen om te gaan passen de opbouwwerkers verschillende strategieën toe zoals stil, expliciet en creatief verzet; het principe van Kan-Wel; het smeden van allianties en het bieden van praktische ondersteuning. Blijven aanpassen, denken in scenario’s en kijken wat wel kan blijft het credo voor de opbouwwerkers in tijden van COVID-19 en de toekomst.

Samenvatting van de aanvraag

Omgaan met de COVID-19 crisis houdt momenteel de zorg en welzijnssector flink bezig en stelt nieuwe eisen aan het welzijnswerk. Hoe we ons werk deden moest snel aangepast worden. Zo hebben, bijvoorbeeld, veel sociaal werkers hun diensten en contact met cliënten online geplaatst. Echter, opbouwwerkers zijn per definitie actief en fysiek aanwezig in wijken. Daar ondersteunen ze, onder andere, burgerinitiatieven en werken aan sociale samenhang tussen burgers. Deze initiatieven zijn voor veel welzijnsorganisaties en gemeenten een core business: ze vormen het middel bij uitstek om samen- en zelfredzaamheid van burgers te vergroten. Burgerinitiatieven worden echter sterk getroffen door COVID-19 en de bijbehorende maatregelen, en ook opbouwwerkers kunnen hun werk niet op dezelfde manier verder blijven doen. Het is te verwachten dat deze omstandigheden nog lang gaan duren. Daarom is het belangrijk om te verkennen: Hoe kan opbouwwerk vorm krijgen en een bijdrage blijven leveren aan sociale samenhang en burgerinitiatieven in de 1,5 meter samenleving? Het beoogde doel van het project is om een overzicht te creëren van mogelijke aanpakken die (regionaal en landelijk) als inspiratie gebruikt kunnen worden door opbouwwerkers en burgerinitiatieven om – ondanks de maatregelen in het kader van COVID-19 – het initiëren, faciliteren en/of ondersteunen van activiteiten en initiatieven in de wijk voort te zetten. Deze good-practices worden samengebracht in een aantal toegankelijke producten voor opbouwwerkers, burgerinitiatieven e.a. professionals in het sociale domein (o.a. addendum op de professionele standaard van opbouwwerkers, blogs/vlogs, artikel in laagdrempelig (vak)tijdschrift).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010055
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. M. Rocak
Verantwoordelijke organisatie:
Zuyd Hogeschool