Mobiele menu

Invloed van grote (hardloop)evenementen op de besmettingsgraad van COVID-19.

Projectomschrijving

Doel

De COVID-19 pandemie heeft invloed op ons sportgedrag. Middels een vragenlijstonderzoek onder ruim 4000 mensen hebben we de impact van een COVID-19 infectie op het sportpatroon in kaart gebracht.

Resultaten

De resultaten van dit onderzoek laten zien dat mensen minder sporten tijdens de COVID-19 pandemie, waarbij een grotere afname in sportgedrag is gezien in mensen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt. In deze personen was de fysieke activiteit 1 maand en 3 maanden na de COVID-19 infectie respectievelijk 42% en 25% lager dan voor de COVID-19 pandemie. Factoren die invloed hebben op deze afname in sportgedrag zijn het hebben van een ziekte in de medische voorgeschiedenis en een leeftijd ouder dan 50 jaar. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de voornaamste redenen voor verandering in sportgedrag. Hieruit blijkt dat COVID-19 gerelateerde symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en algehele malaise de belangrijkste oorzaak zijn dat mensen minder sporten na 1 en 3 maanden na een COVID-19 infectie.

Verslagen


Eindverslag

De COVID-19 pandemie heeft invloed op ons sportgedrag. Middels een vragenlijstonderzoek onder ruim 4000 mensen hebben we de impact van een COVID-19 infectie op het sportpatroon in kaart gebracht. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat mensen minder sporten tijdens de COVID-19 pandemie, waarbij een grotere afname in sportgedrag is gezien in mensen die een COVID-19 infectie hebben doorgemaakt. In deze personen was de fysieke activiteit 1 maand en 3 maanden na de COVID-19 infectie respectievelijk 42% en 25% lager dan voor de COVID-19 pandemie. Factoren die invloed hebben op deze afname in sportgedrag zijn het hebben van een ziekte in de medische voorgeschiedenis en een leeftijd ouder dan 50 jaar. Daarnaast hebben we ook gekeken naar de voornaamste redenen voor verandering in sportgedrag. Hieruit blijkt dat COVID-19 gerelateerde symptomen zoals vermoeidheid, kortademigheid en algehele malaise de belangrijkste oorzaak zijn dat mensen minder sporten na 1 en 3 maanden na een COVID-19 infectie.

Samenvatting van de aanvraag

Sinds maart is er een verbod op vergunningsplichtige evenementen ter voorkoming van de verdere verspreiding van het coronavirus 2019 (COVID-19). De routekaart van de overheid koerst af op het toestaan van evenementen en sportwedstrijden onder voorwaarden vanaf 1 september. De invloed van grote (hardloop)evenementen op de besmettingsgraad is echter niet bekend. Ook staat niet vast op welke manier (hardloop)evenementen weer kunnen plaatsvinden in de 1,5 meter-samenleving voordat er een vaccin gevonden is. Hardloopevenementen vervullen een belangrijke maatschappelijke rol voor de duizenden deelnemers, toeschouwers en vrijwilligers en moeten daarom hun plaats op de kalender terug zien te vinden. De Stichting Zevenheuvelenloop ontwikkelt samen met onder andere de lokale en regionale overheden, de veiligheidsregio’s en de Nationale Spoorwegen (NS) een protocol om een hardloopevenement voor ca. 20.000 deelnemers op een veilige manier te laten plaatsvinden in november 2020. Het protocol is gebaseerd op de richtlijnen voor de ‘1.5-meter samenleving’, en beslaat de gehele inrichting van de organisatie. Een dergelijk protocol voor de uitvoer van grote (hardloop) evenementen bestaat nog niet, waarbij het tevens onbekend is wat de directe invloed is van dit protocol op de besmettingsgraad van COVID-19 na de Zevenheuvelenloop. In dit onderzoek wordt getest of het protocol voor een ‘corona-proof editie’ van een groot hardloop-evenement voldoet en daarmee direct geïmplementeerd kan worden voor andere (hardloop)evenementen. Vrijwel alle grote hardloop-evenementen in Nederland zijn afgelast voor 2020, welke de Zevenheuvelenloop een unieke positie verschaft om de hardloopevenementen in 2021 mogelijk te maken wanneer het voorgestelde protocol geen verhoging geeft van de besmettingsgraad.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430042010007
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Prof. dr. M.T.E. Hopman
Verantwoordelijke organisatie:
Radboudumc