Mobiele menu

Hoe kunnen ZZPers en MKBers gezond en financieel weerbaar blijven tijdens en na de COVID-19 crisis?

Projectomschrijving

ZZP’ers en MKB’ers worden hard getroffen door de COVID-19 crisis, omdat zij veelal hun werkzaamheden hebben moeten veranderen of beëindigen. Dit project onderzoekt wat deze groepen zelf kunnen doen om kansen te creëren om hun bedrijf financieel gezond te houden en tegelijkertijd zelf (mentaal) gezond te blijven.

Er wordt gekeken naar de effecten van specifieke strategieën die nodig zijn om de crisis te doorstaan, zoals het mobiliseren van externe hulpbronnen (sociale steun, netwerk) en interne hulpbronnen (zelfinzicht, energie, creativiteit). Daarnaast wordt onderzocht of ZZP’ers en MKB’ers door middel van een trainingsinterventie ondersteund kunnen worden in het effectief toepassen van deze strategieën.

De resultaten worden vertaald in een online trainingstool die aan de doelgroep aangeboden wordt via hun beroeps- en belangenverenigingen en een werkgelegenheidsinstantie. Het onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag.

Verslagen


Samenvatting van de aanvraag

De COVID-19 crisis en de maatregelen daartegen hebben ingrijpende sociale en economische gevolgen voor ZZPers en MKBers. Zij ervaren financiële stress en onzekerheid, zijn gedwongen om hun werk anders in te richten, en moeten zonder steun van een werkgever deze crisis zien te ‘overleven’. De impact van de pandemie op hun gezondheid en financiële weerbaarheid hangt niet alleen af van de overheidssteun, maar ook van het inzicht en de copingsstrategieën van de ondernemers zelf. Wanneer zij de werkeisen die door de pandemie aan hen gesteld worden duidelijk kunnen herkennen en de hulpbronnen die zij nodig hebben om hiermee om te gaan goed kunnen organiseren, zullen zij beter in staat zijn om gezond en financieel weerbaar te blijven. Het doel van dit project is om te onderzoeken hoe effectief specifieke strategieën zijn in het gezond en financieel weerbaar houden van ZZPers en MKBers en of deze strategieën aangeleerd kunnen worden dmv een training. We verwachten dat het mobiliseren van externe hulpbronnen (sociale steun, netwerk) en interne hulpbronnen (zelfinzicht, energie) cruciaal zijn voor het behouden van (mentale) gezondheid en vervolgens ook voor het creëren van kansen om een bedrijf financieel gezond te houden. De strategieën waar wij op focussen zijn zelfinzicht, inzicht in de (werk)omgeving, business- en netwerk craften, en creativiteit. Wij werken hierin samen met het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag en een onderwijskundig adviseur van de TU/e. Het project bestaat uit drie fases: 1) Onderzoeken hoe de strategieën bijdragen aan de gezondheid en financiële weerbaarheid van ZZPers en MKBers door ze enkele weken te volgen, 2) Ontwikkelen en testen van een training die hen ondersteunt om deze strategieën effectief in te zetten, en 3) Ontwikkelen en testen van een schaalbare online training die aangeboden kan worden aan een grote groep ZZPers en MKBers via onze stakeholders (FNV Zelfstandigen, ZZP Servicedesk, MKB Eindhoven, UWV WERKbedrijf).

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430032010008
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2023
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
E Demerouti
Verantwoordelijke organisatie:
Technische Universiteit Eindhoven