Mobiele menu

Het ontwikkelen van een COVID-19 scoringssysteem voor effectieve en veilige triage van patiënten in de eerstelijnszorg

Projectomschrijving

Op dit moment is de huisartsenzorg nog steeds in tweeën gesplitst: een niet-COVID-verdachte kant en een COVID-verdachte kant. Dit proces van scheiden noemen we ‘triage’. Wanneer een patiënt klachten heeft passend bij COVID, dan wordt de patiënt in een speciale ruimte of met speciale kleding gezien. Wij hebben gevonden dat er te veel patiënten als ‘COVID-verdacht’ worden getrieerd, wat een forse druk op de zorg geeft. Een sneltest voor de deur van de praktijk zou een mooie triagemiddel zijn geweest. Wij hebben echter gevonden dat een veel gebruikte antigeen sneltest onvoldoende betrouwbaar is om een dergelijk onderscheid te maken in de huisartsensetting. Vervolgens hebben wij een nieuw triagesysteem ontwikkeld op basis van symptomen van de patiënt. Deze is beter in staat de patiëntenstromen te scheiden en zal dan hopelijk binnenkort worden toegepast in de huisartsenpraktijk.

Verslagen


Eindverslag

Op zit moment is de huisartsenzorg nog steeds in tweeën gesplitst: een niet-COVID-verdachte kant en een COVID-verdachte kant. Dit proces van scheiden noemen we ‘triage’. Wanneer een patiënt klachten heeft passend bij COVID, dan wordt de patiënt in een speciale ruimte of met speciale kleding gezien. Wij hebben gevonden dat er te veel patiënten als ‘COVID-verdacht’ worden getrieerd, wat een forse druk op de zorg geeft. Een sneltest voor de deur van de praktijk zou een mooie triagemiddel zijn geweest. Wij hebben echter gevonden dat een veel gebruikte antigeen sneltest onvoldoende betrouwbaar is om een dergelijk onderscheid te maken in de huisartsensetting. Vervolgens hebben wij een nieuw triagesysteem ontwikkeld op basis van symptomen van de patiënt. Deze is beter in staat de patiëntenstromen te scheiden en zal dan hopelijk binnenkort worden toegepast in de huisartsenpraktijk.
Ons primaire doel is om een triagesysteem te ontwikkelen om patienten met COVID-19 te scheiden als ze een afspraak hebben op de huisartsenpost. Hierbij gaat het om de scheiding COVID-verdacht vs. niet-COVID-verdacht. Ons onderzoeksvoorstel richtte hier met name op symptomen van die de patient telefonisch doorgaf aan de triagist. In oktober 2020, kwamen er echter sneltesten op de markt waardoor er mogelijk een triage "aan de deur" kon plaatsvinden. Helaas hebben wij moeten constateren dat de antigeen sneltest ongeveer eenderde van de gevallen met COVID-19 mist bij patienten die zich presenteren op de huisartsenpost. Van alle negatieve testen heeft tot 5% toch COVID-19. Hierdoor concluderen we dat de antigeen sneltest niet geschikt is voor triage in de huisartsenpraktijk. Wij gaan nu verder met het doorontwikkelen van het triagesysteem op basis van symptomen van de patient. De dataverzameling is compleet en we zijn nu bezig met de analyses.

Samenvatting van de aanvraag

Met de recent opgestarte corona-spoedposten waar patiënten verdacht van Covid-19 worden beoordeeld door een huisarts, is de gehele eerstelijnszorg gescheiden in een “vieze” en een “schone” kant. Ook wanneer de primaire gezondheidsklacht naar alle waarschijnlijkheid niet veroorzaakt wordt door infectie met SARS-CoV-2, maar de patiënt toch mogelijk symptomen van het ziektebeeld Covid-19 heeft, wordt hij/zij naar de “vieze” kant verwezen. Deze voorzorgsmaatregel levert waarschijnlijk veel onnodige verwijzingen naar de corona-spoedpost op, waar patiënten worden blootgesteld aan een omgeving met besmettingsrisico. Onder huisartsen en triagisten is er grote behoefte aan objectieve regel voor de beslissing aan welke kant patiënten met mogelijke Covid-19 symptomen moeten worden beoordeeld. Het doel van dit onderzoek is de ontwikkeling van een eenvoudige triageregel om deze beslissing te ondersteunen. In totaal zullen 860 patiënten worden geïncludeerd. Bij alle patiënten die tenminste één Covid-19 symptoom ervaren wordt een digitale vragenlijst afgenomen en gevraagd om zich op het coronavirus (PCR) te laten testen op de drive-through teststraat van de GGD. Vervolgens wordt een model ontwikkeld dat laat zien welke combinatie van symptomen een verdenking op een SARS-CoV-2 besmetting rechtvaardigt. Bij het overschrijden van een vooraf gestelde drempelwaarde kan zo, op een objectieve en transparante wijze, worden besloten om een patiënt wel of niet te verwijzen naar de corona-spoedpost. De ontwikkelde triageregel zal een hulpmiddel zijn voor effectieve en veilige triage van patiënten in de eerste lijn en is direct implementeerbaar op huisartsenpraktijken en -spoedposten in Nederland.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430022010003
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2020
2021
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. D.O. Mook-Kanamori MD PhD
Verantwoordelijke organisatie:
Leiden University Medical Center