Mobiele menu

GEZONDHEIDSONDERZOEK BIJ RAMPEN - COVID 19

Projectomschrijving

Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 Jeugd 2021

De coronacrisis heeft direct en/of indirect impact op ieders gezondheid. Het netwerk-GOR monitort voor de overheid de gezondheidseffecten van de crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19.

In 2021 ligt de focus op Jeugd, middels literatuuronderzoek en kort- en lang cyclische monitoringsonderzoek gebruikmakend van vragenlijstonderzoek en huisartsenregistraties. De resultaten worden op verschillende momenten in 2022 gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op jongeren.

Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken.

De monitor is ontwikkeld door het netwerk-GOR: RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Verslagen


Eindverslag

Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19 De coronacrisis heeft impact op ieders leven, direct en/of indirect. Het netwerk-GOR monitort voor de overheid de gezondheidseffecten van de crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. In 2021 zijn gezondheidseffecten van de coronacrisis op de jeugd gemonitord door middel van literatuuronderzoek en kort- en langcyclisch monitoringsonderzoek gebruik makend van vragenlijstonderzoek, huisartsenregistraties en andere reguliere registraties. We lieten zien dat verregaande coronamaatregelen zoals scholen sluiting en lockdowns een sterk negatief effect op jongeren hebben, met name de mentale gezondheid verslechterde. In 2022 tot en met 2025 wordt dit onderzoek voortgezet onder zowel jeugd als volwassenen en specifiek kwetsbare groepen. De resultaten worden op verschillende momenten gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op jongeren, volwassenen en kwetsbaren. Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken. De monitor is ontwikkeld door het netwerk-GOR: RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Het onderzoek laat zien dat lockdowns de lichamelijke en mentale gezondheid van veel jongeren negatief beïnvloeden. Zo ervaren ze over het algemeen hun gezondheid als minder goed, bewegen ze minder, zijn ze minder gelukkig en kennen ze meer gevoelens van depressie, eenzaamheid en onzekerheid. Vooral de oudere groep vanaf 15 jaar was hard geraakt, en sommige kwetsbare groepen, zoals jongeren met lichamelijke of mentale problemen of uit gezinnen met een laag inkomen, ondervonden meer negatieve effecten. Wel lijken de klachten, na versoepelingen, bij de meeste jongeren snel minder te worden. Alarmerend was dat ruim 1 op de 6 (17%) jongeren tussen 12 en 25 jaar er serieus over na dacht een einde aan het leven te maken in de periode december 2021 tot en met februari 2022. Op dat moment gold er een lockdown in Nederland. In die periode registreerden huisartsen ook 37% meer suïcides inclusief gedachten en pogingen bij jongeren, vergeleken met dezelfde periode (2019) vóór de coronamaatregelen. Ook in de gezondheidsmonitor Jeugd 2021 zien we dat 1 op de 5 (21%) van de jongeren er in de 12 maanden voor het invullen van de vragenlijst (september tot en met november 2021) serieus over heeft nagedacht een einde aan het leven maken. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw

Samenvatting van de aanvraag

De COVID-19 pandemie raakt samenlevingen wereldwijd en bedreigt de gezondheid op korte en lange termijn. De aard van deze crisis; de langdurigheid, de complexiteit en de impact op alle onderdelen van het leven van alle burgers, maakt dit een zeer uitzonderlijke crisis. Daarom is het essentieel om inzicht te krijgen in de korte, middellange en lange termijn effecten van deze crisis om getroffenen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen. Met de integrale brede gezondheidsmonitor COVID-19 binnen GOR COVID-19 beogen we de volgende doelstellingen en opbrengsten te behalen: De hoofddoelstelling is het bieden van een goede informatiebasis over de fysieke en mentale gezondheidseffecten van de COVID-19 crisis bij jongeren (0-25 jaar), jongvolwassenen, volwassenen en de OGGZ doelgroep om lokale en regionale bestuurders te kunnen adviseren én ondersteunen bij respectievelijk beleidsvorming en het aanreiken van handelingsperspectieven. Op landelijk niveau worden de resultaten door het consortium ook gebruikt ter advisering van VWS. Met de juiste informatie kan beoordeeld worden wat er nodig is om de impact van de coronacrisis op de gezondheid en het welzijn van jongeren te beperken. Om dit alles te bewerkstelligen is er binnen dit GOR-COVID-19 programma een intensieve samenwerking tussen RIVM, GGD GHOR, Nivel, ARQ en uitvoerend alle 25 GGD-en in Nederland.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430202110004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
Dr. E. Marra
Verantwoordelijke organisatie:
RIVM