Mobiele menu

Corona Gezondheidsmonitor Jeugd in het kader van GOR COVID-19 deelprogramma. Bijdrage GGD Brabant-Zuidoost

Projectomschrijving

Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021

De coronacrisis heeft impact op ieders leven, direct en/of indirect. De overheid monitort de gezondheidseffecten van deze crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. Deze monitor bestaat uit verschillende deelonderzoeken gericht op jongeren, volwassenen en ouderen. Eind 2021 vindt de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd plaats op middelbare scholen in Nederland. De resultaten worden in mei 2022 gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken.

De monitor is ontwikkeld door het RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum.

Verslagen


Eindverslag

De coronacrisis heeft impact op ieders leven, direct en/of indirect. De overheid monitort de gezondheidseffecten van deze crisis via de Integrale Gezondheidsmonitor COVID-19. Deze monitor bestaat uit verschillende deelonderzoeken gericht op jongeren, volwassenen en ouderen. Eind 2021 vindt de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd plaats op middelbare scholen in Nederland. De resultaten worden in mei 2022 gepubliceerd en geven inzicht in de impact van corona op de gezondheid, het welzijn en de leefstijl van jongeren. Het doel van de monitor is om beleidsmakers op lokaal, regionaal en nationaal niveau te ondersteunen bij beleidsvorming. Op basis van de resultaten kan een passend zorg- en ondersteuningsaanbod worden opgezet met als doel de negatieve gezondheidseffecten van de crisis te beperken. De monitor is ontwikkeld door het RIVM, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, het Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum. Dit project wordt mogelijk gemaakt door ZonMw

Samenvatting van de aanvraag

De COVID-19 pandemie raakt samenlevingen wereldwijd en bedreigt de gezondheid op korte en lange termijn. De aard van deze crisis; de langdurigheid, de complexiteit en de impact op alle onderdelen van het leven van alle burgers, maakt dit een zeer uitzonderlijke crisis. Recent is door het Nederlands Jeugd Instituut (NJI) een overzichtsstudie uitgevoerd naar de gevolgen van de COVID-19 pandemie voor jongeren en kinderen. Hiervoor zijn meer dan 130 Nederlandse wetenschappelijke studies, peilingen, enquêtes en analyses van bestaande registraties geanalyseerd en gepubliceerd in het rapport ‘Effect van Corona op jeugd, gezin en werkveld’. De Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021 is hierop van toegevoegde waarde, omdat het het eerste landelijke vragenlijstonderzoek is sinds de start van de COVID-19 pandemie waarbij resultaten over gezondheid en welzijn van jongeren beschikbaar komen op landelijk, regionaal, gemeentelijk én schoolniveau. Bovendien is voor veel onderwerpen vergelijking mogelijk met eerdere metingen (2015 en 2019) van de Gezondheidsmonitor Jeugd. Met de Corona Gezondheidsmonitor Jeugd 2021, onderdeel van de integrale brede gezondheidsmonitor COVID-19, beogen we de volgende doelstellingen en opbrengsten te behalen: De hoofddoelstelling is het bieden van een goede informatiebasis over de fysieke en mentale gezondheidseffecten van de COVID-19 crisis bij jongeren (2e en 4e klas voortgezet onderwijs) om lokale en regionale bestuurders te kunnen adviseren én ondersteunen bij respectievelijk beleidsvorming en het aanreiken van handelingsperspectieven. Op landelijk niveau worden de resultaten door het consortium ook gebruikt ter advisering van VWS. Met de juiste informatie kan beoordeeld worden wat er nodig is om de impact van de coronacrisis op de gezondheid en het welzijn van jongeren te beperken.

Onderwerpen

Kenmerken

Projectnummer:
10430212110004
Looptijd: 100%
Looptijd: 100 %
2021
2022
Onderdeel van programma:
Gerelateerde subsidieronde:
Projectleider en penvoerder:
M.E. de Kok
Verantwoordelijke organisatie:
GGD BZO